/ iStock/Getty Images
"Седем са кандидатите за кмет на община Благоевград за предстоящия частичен вот на 27 юни", каза председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Мартин Бусаров.

Камелия Нейкова: ЦИК трябва да започне с летящ старт, тъй като изборите са много скоро

Трима от тях са издигнати от инициативни комитети, а останалите четирима са партийни. В предизборната надпревара се включват като кандидати, издигнати от инициативни комитети, досегашният кмет Румен Томов, доскорошният председател на Общински съвет-Благоевград Андон Тодоров, както и Людмила Костадинова.

Партийните кандидати са Илко Стоянов от политическа партия "Има такъв народ"; д-р Виктория Каракостова-Нешева от "Демократична България - Обединение"; Цвета Рангелова е кандидатът за кмет на община Благоевград от партия "Възраждане" и Стефан Делиов от коалиция "Ние, Гражданите".

Частичните избори за кмет на община Благоевград са на 27 юни. Предизборната кампания започва на 6 юни, посочи Мартин Бусаров. До частичния вот в Благоевград се стигна, след като предишният кмет Румен Томов беше отстранен заради неспазване на разпоредба на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Румен Томов ще бъде кандидат за кмет на Благоевград и на предстоящите избори

Месец след встъпването му в длъжност като кмет на Благоевград до ОИК беше подаден сигнал от предшественика му Атанас Камбитов във връзка с неспазената разпоредба. На свое заседание ОИК взе решение и прекрати пълномощията на Томов, което беше обжалвано в съда.

Година и половина след местния вот, Върховния административен съд взе решение по казуса, с което окончателно бяха прекратени пълномощията на Румен Томов като кмет на община Благоевград.
БТА