/ БТА
Започна изслушване на предложените членове на ЦИК при президента Румен Радев. По-рано при консултациите при Радев за председател на Централната избирателна комисия беше избрана Камелия Нейкова.

След консултациите при президента: ЦИК има нов председател (ВИДЕО)

"Вие можете ли преди да е издаден указът да подготвите избори на 4 юли. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание, ще назнача служебно правителство и вашата работа ще започне като нова Централна избирателна комисия", заяви Радев.

"Искам да благодаря за доверието, което ми е гласувано. Благодаря на партия "Има такъв народ", че издигна кандидатурата ми", каза Нейкова.

Тя подчерта, че ЦИК трябва да започне с летящ старт, тъй като изборите са много скоро. "Още в първата седмица ни предстои усилена работа. Според мен, новите промени в Изборния кодекс са голямо предизвикателство.

ГЕРБ оттегля кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК (ВИДЕО)

Аз съм привърженик на машинното гласуване, защото улеснява работата на изборния процес
. Има много грешки в хартиения протокол. Много ще бъде важен въпросът с логистиката на машините, особено извън страната. Трябва да прилагаме Изборния кодекс такъв, какъвто е", коментира още Нейкова.

„Моят призив към политическите партии и коалиции, е да заложат на хора с дългогодишен опит, които наистина ще поемат отговорността да са членове на секционни комисии.

Много е важен въпросът за логистиката на машините“, заяви Нейкова и подчерта, че комисията е колективен орган и че ще се запознае със състоянието на машините.

Красимир Ципов остана единствената номинация за шеф на ЦИК

Зам.-председателят на комисията Димитър Димитров пък обясни, че би предпочел ЦИК да се нарича комитет или Комисия по изпълнение на законодателството, за да отпадне натискът върху този тип администрация.

„Моето скептично отношение към технологиите е свързано с подробната ми компетентност на различни усилия да се решат политически въпроси с помощта на технологиите", коментира той. Според него, логистиката на машините е най-тежкият проблем.

„Предстоят и частични избори в Благоевград на 27 май. Благодаря на номинацията на ГЕРБ-СДС. Винаги съм бил и продължавам да бъда някакъв вид гражданска квота и съм работил с много партии“, каза още той.

Радев потвърди датата за предсрочния парламентарен вот

Президентът заяви, че споделя рисковете. „Те са свързани с логистиката, сертифициране, верифициране, публичност на методиката, надеждността, където има технически отказ в системата.

БТА

При машината не може да снимаш с телефона и да се отчетеш на този, който те заставя или ти плаща да гласуваш по определен начин“, посочи той и подчерта, че с машинното гласуване ще се намали корпоративният и купен вот.

"Трябва да убедим хората в разумността на машинното гласуване.
Става въпрос за промяна на технологията, необходима е и информационна кампания", добави Цветозар Томов от "Демократична България".

Той допълни, че не трябва да се подценява и пандемията, проблемът с гласуването на карантинираните и изолираните лица трябва да бъде превантивно разрешен.

На консултации при Радев: Партиите представиха кандидатите си за ЦИК

Кандидатът на БСП за зам.-председал на ЦИК Емил Войнов, коментира, че трябва всекидневно да се гради авторитета на комисията. „Надявам се новият състав да вземе всичко положително от досегашната работа и да го надгради“, каза той.

„Трябва да се доставят 250 машини за гласуване в чужбина, техници. Въпреки всичко мисля, че ако членовете на ЦИК работим отговорно, ще успеем да се справим с тази задача и да организираме честни и прозрачни избори", подчерта той.

"В ЦИК не сме партийни представители и не бива да бъдем, трябва да работим поемайки своята лична отговорност за справедлив изборен процес", каза Цветозар Томов, предложен за член на комисията от „Демократична България“.

Радев разпуска парламента, обяви датата на предсрочните избори

„Машинното гласуване е голямото предизвикателство на тези избори. Става въпрос една доминираща технология да бъде заменена с друга. Винаги в такава ситуация възникват проблеми. Наша е отговорността да ги решим на време.

Мисля, че тези проблеми, с които ще се сблъскаме не са чак толкова уникални, отколкото в предишни години са се сблъсквала изборната администрация“, коментира Томов.

"Ще настоявам социологическите агенции да подпишат джентълменско споразумение, че няма да публикуват резултати и да ги предоставят на медиите преди края на изборния ден", подчерта кандидатът на „Изправи се! Мутри, вън!“ за член и зам.-председател на ЦИК Росица Матева.

И БСП върна мандата, ще има предсрочни избори

„Твърде често се случваше да бъдат изключени микрофоните по време на заседанията на ЦИК. Ще настоявам да се направи така, че протоколите да се публикуват в законовия срок.

Машинното гласуване ще бъде основното предизвикателство пред тази комисия. Методиката беше публикувана на страницата на Държавна агенция „Електронно управление“. Подкрепям изцяло гласуването с машини.

Трябва да има сериозно популяризиране на начина на гласуване. Да бъдат разположени навсякъде машини. Имаше заделени 120 машини за разяснителна кампания, но от тях бяха използвани само две. Ще настоявам да се изработи методика, по която да се разпределят в цялата страна“, обясни Матева.

Кандидатът на ГЕРБ за член на комисията Красимир Ципов коментира, че машинното гласуване ще намали избирателната активност. Той смята,че в разяснителната кампания трябва да се положат максимални усилия, за да се обясни как най-бързо и лесно могат да гласуват българските граждани.

„Изправи се! Мутри вън!“ вече имат кандидат за председател на ЦИК

„Нека да напомня, че в САЩ правото за гласуване с машина е право на избор. Трябва да опитаме да направим изчисление в рамките на един изборен ден в една секция колко български избиратели могат да гласуват с машина“, посочи Ципов. 

Румен Радев коментира, че трябва да сведем въпроса защо стигнахме до тук да се налага 100% машинно гласуване. "Вие сте прав, че в САЩ няма такова налагане, но там няма и клипове в интернет, където кмет на голям областен град, в случая от вашата партия, дава указания на своя актив как да произвеждат секционните избирателни комисии недействителни бюлетини.

Дори се дават за пример членове в някои секционни избирателни комисии, които са се справили добре и другите да се учат от техния опит. Надявам се, че когато спрем да публикуваме такива клипове, ще отпаднат много от тези ограничения“, коментира Радев.

Президентът подчерта, че би приветствал една по-смела дейност на ЦИК по отношение на санкциониране и на политически партии, и на всички нарушения.

Борисов: Няма да има следващо правителство, независимо от резултата (ВИДЕО)

Ерхан Чаушев, предложен за член на комисията от ДПС, каза че ще се справим с организацията на видеозаснемането на изборите „В тази ЦИК основните направления на работа ще бъдат машинно гласуване, организация на работа и транспортиране на машините в чужбина. Включително и организацията по разкриване на доста повече секционни комисии в чужбина“, коментира той.

Президентът коментира, че има рязко нарастване на избирателната активност в чужбина. Според него, затова е критично важно възможно най-бързо да станат точни и ясни правилата, да има навременна комуникация с политическите партии и с българските общности. „Да е ясен редът, за да може тази активност в чужбина да се стимулира, да я запазим и развием на още по-голямо ниво“, каза още Радев.

"Всички изложения по време на изслушването на новите членове на ЦИК бяха по същество. Процедурата бе изпълнена", каза проф. Емилия Друмева - секретар по правни въпроси на президента.