ГЕРБ оттегля кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК. Новината съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов на извънреден брифинг. Ципов беше единственият кандидат за поста.

Красимир Ципов остана единствената номинация за шеф на ЦИК

"След като приключиха консултациите стана ясно, че има само една единствена кандидатура за председател на ЦИК. След като разсъждавах в късния следобед на вчерашния ден си позволих да помоля премиера да свикаме заседание тази сутрин, за да анализираме така създалата се ситуация. Вчера станахме за пореден път свидетели на това, че всички други партии решиха да избягат от отговорност. Единствено ние предложихме кандидатура за председател на ЦИК, защото сме доказали, че се отнасяме изключително отговорно. Отиваме на предсрочни парламентарни избори. Сметнах, че е необходимо да представя моята позиция пред управителния орган на партията. Не се страхувам да председателствам колективния орган ЦИК“, заяви Ципов.

Радев потвърди датата за предсрочния парламентарен вот

„Това е капанът и вие скочихте в него. Едните казват, че за едните трябват машини, но колко, кой ще си сложи главата в торбата – председателят. Благодаря, но не ни е нужно. Затова ги събрах и го решихме. Уж са в сговор, но само срещу нас. Сега разбрах защо Радев бави правителството. Аз на съвет искам да бъда оторизиран, за да отида. Видя се, че нито има програма, нито политически действия. Излъгаха за субсидии. Можеха да си направят правителство, за да може и ние да внасяме в тази комисия. Сега като знам как ми сготвиха този капан, през лятото им знам всяка стъпка“, заяви Борисов.

Според Борисов са платили на хора да излизат да говорят. Досега, който го е атакувал, е загубил изборите, защото народът има инстинкт. „Слуша и си задава въпроси. От друга страна почвам да се радвам на машините, защото ще намалеят недействителните гласове. Ние имаме какво да показваме всеки ден, освен да търчат с листове. През тези 4 години сме направили най-много и за Българската армия. Да не говорим, че възстановихме висши военни училища. Купихме най-добрите самолети. Всичко сме направили за тях. Не мога да не благодаря, че изпълняват заповедта ми от Ваксинационния щаб. С това темпо, ако караме, даже и по-рано ще съумеем да се справим с пандемията“, каза още Бойко Борисов.

На консултации при Радев: Партиите представиха кандидатите си за ЦИК

Премиерът в оставка е на мнение, че сега на ново десетки милиони ще се похарчат за избори, които имат предизвестен край. „След два месеца сме в същата процедура. Но кандидатът за президент ще има два месеца, ще влезем в конституционна криза. Това ме притеснява - доколко ще издържи държавата като финанси и икономика. Няма парламент, хубав-лош, но няма парламент“, допълни той.

Кое налага изборите да са на 11 юли, защо да не са по-рано или по-късно, зададе въпрос Борисов и заяви, че очаквал още вчера да бъде назначено служебно правителство. Очаквах за месец и половина нещо, свързано с управлението, добави той.

Демокрацията не може да се предозира. Нямаме страх от поредица от избори. Но в политиката се иска повече време за предвидимост, каза вицепремиерът Томислав Дончев.