Консултации при президента Румен Радев
Консултации при президента Румен Радев / Георги Димитров
Държавният глава Румен Радев провежда консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Поводът за консултациите са приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс

Президентът обяви, че според приетия Изборен кодекс, квотите в ЦИК се разпределят по следния начин: 4 места за ГЕРБ-СДС, 3 за „Има Такъв народ“, 3 за БСП, 2 за ДПС, 2 за Демократична България и 1 за „Изправи се! Мутри вън!“

Съгласно закона всички ще бъдат представени в ръководството на Комисията под една или друга форма, обясни още Радев.  

Такъв тип консултации досега са се провеждали в парламента, заяви по време на консултациите Десислава Атанасова от ГЕРБ. „Смятам, че ролята, която ви отреди законодателят, в това число, без да намесваме ГЕРБ, не ви съответства, защото така изглеждат консултациите при един областен управител, господин президент“. 

„Недопустимо е ръководен орган на българската държава да бъде избиран от жребий. Всички ръководства на ЦИК са били издигани от парламентарно представените партии. Има възможност на НПО-то да зададат въпроси към кандидатите. Новите правила ми се струват, че работят отзад-напред – изслушването е най-накрая, след като всички сме определели кои са тези хора. Все едно е някаква формалност, по която трябва да се мине тази процедура. С тези сметки се цели да се ощети най-голямата група ГЕРБ-СДС, при всяко различно число от 15 се получава съвсем различно разпределение“, заяви Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС.

Румен Радев отговори, че тези дебати са в пленарната зала, а държавният глава изпълнява това, което е записано в закона, посочи той. „Може да има някакъв резон за най-големия остатък, но вие ще се съгласите ли, че трябва да има партия, в случая най-малката в НС, която да няма представителства в ЦИК, аз не бих се съгласил“. Той препоръча това да се дебатира с „Изправи се! Мутри вън!“.

„Изпълнявам закона. Точно вашата партия внушава, че президентът ще избере председател на ЦИК и ще я подчини, това се посочва от партиите. Подходът, че имате феодални права върху ЦИК, не е правилен“, аргументира се Радев.

ГЕРБ-СДС предлага най-голямата парламентарна група да получи поста председател на ЦИК, в случая това е именно групата на ГЕРБ-СДС. Те издигат Красимир Ципов за кандидат за председател на ЦИК.

Димитър Димитров пък е предложението на ГЕРБ-СДС за член на ЦИК, преподавател в СУ. Член е комисията от 2019 г. Експерт в парламентарните временни комисии, изработили последните версии на Изборния кодекс.

Третото предложение на ГЕРБ-СДС за член на ЦИК е Георги Баханов, който е и в сегашния състав на ЦИК.

„Има такъв народ“ номинира Камелия Нейкова, юрист, за заместник-председател на ЦИК. Другото предложение за член за ЦИК за Елка Тодорова. Последното предложение е проф. Любомир Гаврилов, който е математик.

От БСП предлагат Емил Войнов за член и заместник-председател на ЦИК. По думите на левицата той е експерт по изборния процес, който е работи там. Силвия Стойчева е предложение за член на ЦИК, политолог. Третата кандидатура на БСП е Цветанка Георгиева, която е работила като експерт в ЦИК.

ДПС предлагат Севинч Солакова, която от 2011 до днес е секретар в комисията. Второто предложение е Ерхан Чаушев, работил като юристконсулт и с богат юридически опит, работил до 2010 г. В Агенцията за следприватизационен контрол. И в моента е член на ЦИК. Солакова е номинирана за секретар за новия състав на ЦИК.

Лидерът на "Демократична България" застъпи тезата, че "трябва да се върви към професионален състав към ЦИК. Времето не достига да се приложи това, но това е посоката, която трябва да се приложи. По думите му не само количественото съотношение между партиите е важно, но и качествения състав", посочи той.

"Демократична България" предлага Светлозар Томов, социолог, за член на ЦИК, а втората номинация е на Любомир Георгиев. Обединението предлага Томов за заместник-председател на ЦИК.

Председателят на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова също даде заявка, че няма да подкрепи кандидата на ГЕРБ Ципов, тъй като нямал нужната подготовка и квалификация за тази позиция. "Като заместник-министър Ципов на вътрешните работи имаше много съмнения за няколко поредици от избори за тяхното провеждане", подчерта Манолова.

Тя предлага за заместник-председател Росица Матева, която била председател на Обществения съвет към ЦИК. По думите на Манолова Матева има огромен принос за обучението и провеждането на машинното гласуване.

Десислава Атанасова отвърна, че не може да приеме думите на Манолова за честност и прозрачност на изборите, тъй като според председателя на ПГ на ГЕРБ тя е стояла зад аферата "Костинброд". Президентът призова за спокойствие и толерантно поведение, да не се допускат личностни нападки.

Президентът Румен Радев похвали всички партии, за това, че са се отказали да издигат кандидат за председател на ЦИК, а са оставили това на най-голямата партия в парламента.

Към момента няма други номинации и се очертава Красимир Ципов да остане един-единствен кандидат.