Номинацията на ГЕРБ-СДС на Красимир Ципов за председател на Централната избирателна комисия /ЦИК/ остана единствена за този пост на днешните консултации при президента Румен Радев.

Стана ясно, че след законодателния дефицит, който създаде новото мнозинство и демонстрацията, че нямат кандидати нито за премиери, нито за министри, сега се оказа, че пет партии нямат кандидати и за председател на ЦИК, коментира пред журналисти след консултациите председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. 

Очевидно само ние бяхме готови с всички документи и с цялата процедура, макар че този Изборен кодекс беше оспорен в днешния ден от нас, внесли сме искане в Конституционния съд. Това, че няма комуникация между тях отдавам на прекаленото самочувствие на политическите лидери от промяната, коментира Атанасова. Сега се стигна дотам, че искат да управляват и да променят системи, модели, а дори нямат елементарен консенсус помежду си за избор на такъв важен и ръководен орган в държавата, добави тя.

На консултации при Радев: Партиите представиха кандидатите си за ЦИК

Атанасова определи като груби и грозни персонални нападки изказвания в дискусията по отношение на предложения от ГЕРБ-СДС кандидат за председател. По думите й, кандидатурата им е тази, Красимир Ципов се готви за изслушването на 7 май и тя се надява, че съвсем скоро ще бъде сформирана новата ЦИК. Предложили сме четирима представители от ГЕРБ, смятаме, че това са хора с достатъчен опит и в ЦИК, и административен, всички са с над 15 години юридически стаж, посочи Атанасова.

Тя коментира в отговор на въпрос, че е налице политическа криза, защото нито една партия извън ГЕРБ не е пожелала да вземе мандата и да състави кабинет. Според Атанасова конституционна криза може би ще има тогава, когато някоя от конституционно определените институции, и по отношение на разделението на властите - изпълнителна, съдебна, законодателна, или президентската институция спре да функционира така, както Конституцията повелява. За нас датата 11 юли е също толкова удачна, колкото всяка друга дата. Когато и да са изборите, ние сме в абсолютна готовност, заяви още тя.

Изборът на Ципов не е добър, заяви Христо Проданов от "БСП за България". Още с идването си заявихме, че няма да подкрепим кандидатура на ГЕРБ, каквото и да е тя, не знаехме името на Ципов преди началото на консултациите. Подписахме протокола с особено мнение, защото на практика това беше единствената кандидатура, каза Проданов. Вчера имахме заседание на Изпълнителното бюро и, оценявайки резултатите от последните парламентарни избори, сметнахме, че за нас най-достойно ще бъде да предложим заместник-председател и двама членове, и изпълнихме решението, каза Проданов в отговор на въпрос защо не са направили предложение за председател. 

Той добави, че са били против каквато и да е кандидатура на ГЕРБ, но не е имало друга. Надявахме се, че втората политическа партия ще имат предложение, добави той. 

Проданов обясни в отговор на въпрос, че ако президентът мисли, че трябва да използва кадри на БСП за служебното правителство, има ред, по който се осъществява това. За имена и по други такива въпроси не сме говорили с президента, каза Проданов. Той определи 11 юли като дата, която предполага, че може да има малко по-ниска избирателна активност заради началото на активния летен сезон.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви в отговор на въпрос, че не може да гадае защо другите парламентарни групи не са предложили председател на ЦИК. От ДПС така са преценили, това е решението им - предложили са досегашните си членове в ЦИК на същите позиции, които заемат от дълги години. Карадайъ каза, че е имало възможност за предложения, имало е едно предложение за председател на комисията, въпросът е оттук нататък какво ще произвежда като продукт ЦИК. От ДПС изразиха надежда да има доверие в решенията на ЦИК и в изборните резултати.

Радев разпуска парламента, обяви датата на предсрочните избори

Попитан за датата на предсрочните избори 11 юли Карадайъ каза, че това е дата като всички други и е въпрос на организация.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че председателят на ЦИК е лицето на тази институция и ако се прави опит да се покаже някаква промяна, трябва да се носи отговорност за нея. Виждаме поредното бягство от отговорност, от "горещия картоф", каза Иванов на въпрос защо другите партии не са предложили председател на ЦИК. 

Когато искаш да правиш промяна, трябва да застанеш зад тази промяна, г-н Ципов не може да бъде олицетворение на един нов начин на провеждане на избори, каза Христо Иванов. На тези избори трябва да покажем много по-висока воля да минем на нова страница, каза още Христо Иванов. Той определи 11 юли като една прекрасна дата за избори за "Демократична България".

На въпрос за отпадането на ограниченията за брой секции в чужбина, Христо Иванов посочи, че не смята, че това облагодетелства ДПС, а е въпрос на равно прилагане на закона. Задължително е България да се отвори към 2 милиона български граждани, които живеят в чужбина и към тези от тях, които искат да участват в българския политически процес, каза още Иванов.

Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" коментира в отговор на въпрос защо не са предложили ръководител на ЦИК, че искрено продължава да се забавлява с това, че са най-малките и от тях се е очаквало да направят правителство, и са имали готовност. Сега имахме готовност отново, някак странно е всички да разчитат на най-малката партия, ние сме готови, силни сме, но някак си решихме, че ГЕРБ трябва да пострадат от това, коментира Хаджигенов. Датата 11 юли за предсрочен вот Хаджигенов определи като "чудесна дата".
БТА