Без медали и ордени за бивши сътрудници на Държавна сигурност
Без медали и ордени за бивши сътрудници на Държавна сигурност / снимка: БГНЕС, архив
Без медали и ордени за бивши сътрудници на Държавна сигурност
35319
Без медали и ордени за бивши сътрудници на Държавна сигурност
  • Без медали и ордени за бивши сътрудници на Държавна сигурност

Бившите сътрудници на Държавна сигурност да не могат да бъдат награждавани с ордени и медали. Такива законодателни промени одобри на първо четене парламентът. Те са внесени от депутатите от СДС Лъчезар Тошев и Ваньо Шарков.

„Виждаме, че лица, който са били щатни и нещатни сътрудници на Държавна сигурност и свързани изобщо с репресивния апарат на комунистическия режим, получават ордени и медали, което е една награда, която съвременна България дава. Това е двусмислена позиция, която може да бъде премахната като се измениЗакона за ордените и медалите на Република България. Нещо, клоето предлагаме. Смятаме, че по този въпрос трябва да има ясна позиция в нашето общество, да се разграничи добро и зло и да се застане на страната на доброто, като се лишат тези лица от възможността да бъдат награждавани”, изтъкна Тошев.

„В едно от становищата беше казано, че това е вид лустрация. Това не е лустрация. Лустрацията е препятстване на лица, свързани с комунистическия режим да заемат определени постове за определен период от време, за да не пречат на демократичните реформи”, обясни още той.