/ iStock/Getty Images
Парламентът отхвърли първото експериментално дистанционно електронно гласуване да се проведе на изборите за президент и вицепрезидент на републиката през 2021 г.

Депутатите отхвърлиха на второ четене текста от промените в Изборния кодекс и при прегласуването със 67 гласа "за", 9 - "против", и 137 - "въздържал се".

Народните представители не подкрепиха и методиката за определяне на резултатите и разпределение на мандатите, която уреждаше броя на мандатите от район "Чужбина".

Окончателно: Изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 души

Предлагаше се броят на гласувалите извън страната на последните избори за Народно събрание да се разделя на тежестта на един мандат и изборният район извън страната да получава толкова мандати, колкото е цялата част на полученото при делението частно. Предложените разпоредби бяха отхвърлени със 67 гласа "за", 8 - "против", и 139 - "въздържал се".

"Казано с думи прости - не се създава район "Чужбина", обясни на практика заместник-председателят на Народното събрание Татяна Дончева при подлагане на гласуване на предложената методика, която не се подкрепя от правната комисия.

 
БТА