/ БГНЕС
Премиерът е разговарял с председателя на ЕК за обслужване на тировете през затворените страни
Банковите клонове, аптеките, застрахователните клонове, както и транспортът ще работят. Това обяви премиерът Бойко Борисов след извънредното заседание. Целта на тази заповед е да намалим контактите на хората.

"Много спорове имаше върху моловете", призна Борисов за ограниченията, но още ще се премисля, след като по-рано днес стана ясно, че затварят училища, магазини без хранителните, дрогериите и аптеките.

Социалното министерство осигурява дезинфектанти за 6730 души над 65 г.

"Целта на тази заповед е да намалим контактите на хората", коментира Борисов. Той обаче обясни, че заповедта на здравния министър Кирил Ананиев търпи корекции. В забраните не влизат бензиностанциите.
 

Ананиев
БГНЕС


"Това е изключително важно - за транспорта", каза още Борисов. Заедно с транспортния министър Росен Желязков премиерът е разговарял с председателя на Еврокомисията, притеснен от затворените граници на някои европейски държави, през които преминават наши тирове. Такива са случаите с Румъния и Словения.

"България не затваря своите граници", заяви министърът на транспорта Росен Желязков. От 16 март се спира провеждането на шофьорски изпити, допълни той.

Изявленията на Борисов и кризисния щаб вече само с жестомимичен превод (ВИДЕО)

"Износ, внос - икономиката ни е отворена и това действително дава големи отражения върху стопанския живот. Всяка държава да има гише, където тировете да минават, за да не слизат от кабините шофьорите. За да не спира товарооборотът и стопанският живот", обясни Борисов.

"Целта на тази заповед е да намалим контактите на хората", коментира Борисов.

Той обаче се обърна към щаба дали да не се позволи, след като ресторантите се затварят, да работят доставките за храна по домовете. "Ресторанта - да, но това значи ли и кетъринга за доставка по домовете?", попита още Борисов.

Държавата и производителите: Място за паника няма, България е осигурена с храна

Според него може да продължи работата на кухните за доставка по домовете със спазването на всички хигиенни средства, вместо да се струпват хората по магазините. Премиерът още веднъж призова да спре запасяването с хранителни продукти, тъй като всички производители гарантират - имаме за две години запаси да изхраним държавата.

"Нашето селско стопанство е силно, нищо не налага да се купува по 40-50 бутилки олио", апелира за успокояване на хората министър-председателят.

Вълчев: До сряда трябва да работим онлайн с 95% от учениците

Учениците от вторник ще учат дистанционно по някой от каналите на БНТ, съобщи още Борисов. "Вълчев е подготвил програма за дистанционно обучение на децата, за целта ще използваме от вторник БНТ 2 и БНТ 4, за да се преподава на отделните класове", добави премиерът, който е обсъдил темата и със СБУ. Целта е децата да не губят знания.