Марияна Симеонова
Марияна Симеонова / БГНЕС
Белодробните трансплантации се бавят заради процедурни правила в Германия
98768
Белодробните трансплантации се бавят заради процедурни правила в Германия
  • Белодробните трансплантации се бавят заради процедурни правила в Германия
Белодробните трансплантации се бавят не заради липса на донори от българска страна, а заради процедурни правила в Германия, които местна клиника трябва да спазва. Огромната грешка е, че от българска страна е бил прекратен договор с клиника във Виена, заради което се наложило белодробно болни да чакат за трансплантация с месеци, докато стане факт нов договор с клиниката в Германия. Това обяви д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация, ден след като стана ясно, че ще се оттегли от поста си.

Шефката на агенцията по трансплантации подаде оставка

Марияна Симеонова
БГНЕС

Оказва се, че от 2014 година, когато страната ни става асоцииран член на международната организация за обмен на органи Евротрансплант, досега сме осигурили на Европа повече донори, отколкото са трансплантациите на наши пациенти в чуждестранни клиники. Яснота по въпроса защо здравното министерство е пожелало да прекрати договора с виенската болница обаче на този етап няма.

Хора с белодробни заболявания пак на протест, ще се реши ли проблемът скоро

Д-р Марияна Симеонова коментира: "Имаме доверието на Евротрансплант и след като работим добре с болницата във Виена, което чувам от пациентите, защото ако те идват и не са доволни или резултатите не са добри, аз първа ще скоча. За мен са важни пациенти, които подават информация. Моето мнение беше, и съм го обосновала в писма до министерството, че трябва да се продължи. Обосновала съм и, когато ми се искат допълнителни сведения защо - защото новата процедура ще забави нещата. Не знаем колко и как, но минимум осем-девет месеца. Но от мен се поиска да търсим и в други държави. Аз не мога да подпиша такъв договор, след като не ми е казано - да, можем да го продължим".

Пациентски организации се застъпиха за шефката на Агенцията по трансплантация
 
Марияна Симеонова
БГНЕС


"Трябваше да го подпиша и да се самоуволня. Или да изчакам да ме уволнят. Съжалявам, че не го направих. Не съм допускала, че седем месеца това нещо ще се бави. Тези седем и още осем, за да стартираме новата процедура. Това разминаване аз не зная на какво се дължи. Това беше моето мнение, че нещо, което работи добре, трябва да се продължи, но не зная защо мнението на други хора и не зная кои точно, тъй като аз получавам официален отговор, но не зная кой стои зад това нещо, е, че трябва да се търсят и други болници освен Виена. И търсихме, и търсихме още толкова месеци", посочи д-р Симеонова".