поликлиника чакалня болница
поликлиника чакалня болница / dariknews.bg
До три седмици може да бъде подписан договорът, след който български пациенти ще могат да се подлагат на белодробна трансплантация в европейска болница. Това допусна директорът на Изпълнителната агенция по трансплантациите д-р Марияна Симеонова.
Днес пред здравното министерство белодробно болни пациенти се събраха за трети път на протест с искане да им бъде осигурена трансплантация в чужбина.

През май стана ясно, че болницата във Виена, която беше единствената им опция за операция, вече отказва да приема български пациенти заради неуредени отношения с българското здравно министерство.

Първият протест на белодробно болните пациенти беше през май, когато се разбра, че болницата във Виена вече не приема български пациенти, въпреки че страната ни би трябвало да има сключен договор с нея по линия на международната организация „Евротрансплант”. През юни стана ясно, че се водят преговори с болница в Есен, Германия, която да поеме пациентите, обясни на днешния протест председателят на Асоциация „Пулмонална хипертония” Тодор Мангъров.

В момента се надяваме да разберем тези преговори дали са напреднали и на какъв етап са, дали предстои финализиране, дали реално българин ще замине за трансплантация в Европа съвсем скоро. „През изминалия месец имаме смъртен случай на човек, който не дочака. Други две българки, на които е необходима трансплантация в момента са в болницата в тежко състояние. Те нямат много време да чакат”, каза лекарят.

След протеста недоволните се срещнаха със зам. здравния министър Жени Начева, за да разберат ще се реши ли проблемът скоро. След това директорът на Изпълнителната агенция по  трансплантациите д-р Марияна Симеонова обясни, че преговорите с болницата в Есен са на финален етап и може да бъде подписан договор в рамките на 3 седмици.

„Окончателният договор, който се подписва от Агенцията по трансплантации и от  борда на „Евротрансплант” ще бъде извършен  в момента, в който план-проектът между двете болници окончателно е готов”, каза Симеонова. Тя допусна, че това може да се случи до две-три седмици, но не се ангажира с подробности. „Това е процес, който върви по определени правила. Ние с договора сме готови, и за ден можем да го изпратим подписан от наша страна в момента, в който ни кажат, че двете болници са представили план проекта. Това е последната стъпка, всички друго е готово”, каза Симеонова. По думите ѝ когато това се случи, веднага могат да бъдат подадени документите на между осем и десет чакащи пациенти. Чакащите за трансплантация са общо 12 души, каза още тя.

По информация на пациентски организации за последната година и половина четирима души са починали вследствие на невъзможност да се подложат на трансплантация, разказа на днешния протест Илиана Тонова – председател на асоциация „Саркоидоза”.