/ ThinkStock/Getty Images
Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова е подала заявление за напускане, научи Дарик .

Дали здравният министър Кирил Ананиев ще приеме оставката не е ясно, тъй като в момента в агенцията тече проверка. Новината идва дни след като пациенти, нуждаещи се от трансплантация, недоволстваха заради прекратен договор с международната организация за обмен на органи Евротрансплант.

Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация подава оставка

Днес обаче организациите, представляващи тези болни, се застъпиха за д-р Симеонова с аргумента, че тя е единственият, способен да се справи с проблема.

Само за ден седем пациентски организации се застъпиха за директора на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова и поискаха тя да остане на поста си. От Сдружение „Пулмонална хипертония” преди месец инициираха протест заради забавени белодробни трансплантации.

Днес председателят на организацията Тодор Мангъров обясни пред Дарик, че оттеглянето на Симеонова ще бъде крачка назад за болните. "Ако д-р Симеонова в момента е постигнала някакъв резултат при преговори с чужди клиники, тя знае пътеката, по която е минала, знае кои са ѝ отказали, знае преговорите докъде са стигнали и как се движат. Нейното напускане буквално ще доведе всичко да започне отначало. Ние като пациенти с белодробни проблеми, на които ни е необходима трансплантация на бял дроб, считаме, че това е много погрешен ход да се приеме нейната оставка", каза той.

Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб” отчете, че благодарение на Симеонова у нас е било създадено доверие у донорството.

"Работим от години заедно и това, което тя направи е, че сплоти всички пациентски организации, всички трансплантирани и нуждаещи се от трансплантация пациенти. Изключително мек и плах характер, въпреки нейната сила... Най-голямото достойнство, което постигна в годините е, че успя да повиши изключително много доверието в донорството, тъй като започна да работи много активно с близките на донорите", обясни Пенка Георгиева.

Предстои след проверка в агенцията здравният министър да реши дали да приеме оставката на д-р Симеонова. Настоящият директор оглави Изпълнителната агенция по трансплантация в началото на 2013 година, когато министър на здравеопазването бе депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.