Бедствия в деня на евровота
Бедствия в деня на евровота / netinfo

Подпорна стена, намираща се между блоковете 48 и 49 в столичния квартал „Слатина”, се е срутила в резултата на силния дъжд, който валя цял ден в София, съобщават от МВР. Стената е паднала върху паркирани наблизо автомобили. Четири автомобила са напълно смачкани. Върху пета са паднали големи пърчета бетон, които са го увредили.

Няма данни в колите да е имало хора, съобщават от МВР. Оттам допълват, че едната от смачканите коли е била паркирана минути преди стената да се срути.

Осеметажен блок в столичния квартал „Изток” е застрашен от срутване, заради подкопаване на основите му при изкопни дейности за новострояща се сграда. По обяд укрепителните колони на строежа са поддали. Живеещите във вход А на блок 208 в ж.к. „Изток”са евакуирани. Досега те са подали три сигнала за опасността на новия строеж.

Строежът е започнал преди месец и половина от „Интертайм Континентал”. Проектът е законосъобразен, но извън всякакви технически норми. Това съобщи кметът на район „Изгрев” Павлин Колев. Преди време е предписано укрепване от друга страна на изкопа, но укрепителните работи също са поддали.

За да се спре пропадането, започна изсипването на скална маса в изкопа. Началникът на строителния контрол към Столична община Влади Калинов е категоричен, че опасността от срутване на блока се е появила заради неправилното укрепване на новия строеж.

Въпреки че живеещите в блок 208 на ж.к „Изток” ще могат да се върнат по домовете си, улица „Чехов”, на която се намират изкопът и застрашената сграда, ще остане затворена, докато не се укрепи и друга страна на изкопа.

Кметът на район „Изгрев” Павлин Колев е поискал от Гражданска защита да се направи оценка за състоянието на конструкцията, която ще се разгледа на 21 май. Това каза за Дарик радио дежурният в Гражданска защита Ценко Ценков.

Има опасност от заливане на манастир "Св. Мина" в квартал Биримирци край София, съобщиха от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. Изграждат се диги с пясък около манастира. От улица "Летоструй" в квартал "Сухата река" са залети около 400 метра. Проблемът е в запушената канализация, има залети мазета.

Въпреки проливните валежи на някои места в страната, в момента няма опасност от преливане на реки и язовири. Това се посочва в съобщение на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Изводът е от анализ на експерти от дирекция "Води" на министерството. С отток над средния в момента са само реките Места, Искър до Нови Искър, Джерман при Дупница, както и Марица при Радуил и Харманли. Оттокът на всички останали реки все още е под средномногогодишния за месец май, пише в съобщението.

Най-много се е повишило нивото на Джерман при Дупница - с 90 сантиметра, а на Искър - с 50 сантиметра. Реките в Североизточна България все още са маловодни, а някои са почти пресъхнали, като Ропотамо и Пиринска Бистрица. Заради липсата на валежи през последните месеци, земята има капацитет да поеме тази вода и тя все още не се трансформира в повърхностен отток, допълват от МОСВ.

Засега проблеми дъждът създава в София, като по последни данни на Световната метеорологична служба, в Софийско за последните 6 часа са паднали 15 литра валежи на квадратен метър. Още в петък МОСВ изпрати предупреждение до всички компетентни институции, сред които и "Гражданска защита", че във връзка с прогнозираните от НИМХ валежи в събота и неделя, трябва да се вземат мерки за осигуряване на нормалното функциониране на отводнителната инфраструктура в селищата по поречията на Искър, Огоста, горното течение на Струма и Янтра, добавят от министерството.

Според прогнозите на НИМХ се очаква на 21 май дъждът в района на София да спре.

Няма подадена информация от собствениците и ползвателите на комплексните и значими язовири за критични нива и към момента няма опасност от преливане.

Всички басейнови дирекции следят обстановката в страната с повишено внимание и ще продължат да изпращат актуална информация на всички компетентни институции, допълват от МОСВ.

В 14 часа и 10 минути българско време е регистрирано земетресение с епицентър на около 190 км северозападно от София, извън територията на страната. Това съобщиха от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. Земетресението е с магнитуд 3,5 по скалата на Рихтер и не е усетено на територията на страната. Няма данни за жертви и нанесени материални щети.