Българският Червен кръст (БЧК) продължава да оказва помощ на засегнатите от наводненията в областите Монтана, Видин, Враца и София-област, съобщиха от пресслужбата на организацията.

Прави се оценка на щетите и се предоставя най-необходимото. От резерва на областните съвети на БЧК за бедствия са раздадени минерална вода, подкрепителни закуски, почистващи препарати. БЧК е предоставила 500 литра вода за три детски градини в Етрополе.

Водата в Етрополе все още не е годна за пиене

Пет тона почистващи, перилни и миещи препарати, дезинфектанти, както и дрехи от Централния резерв са предоставени на Берковица и други засегнати населени места. Представители на БЧК и доброволци са на място и в петък са раздадени почистващи и хигиенни материали на над 50 семейства. Поддържа се постоянна връзка с местната власт, кметове и дирекция „Социално подпомагане“ за определяне нуждите на пострадалите от наводнението според оценка на нуждите.

За село Лиляче в област Враца са предоставени постелъчно бельо, одеяла и дрехи.

Главният секретар на БЧК София Стоименова и главният експерт в дирекция „Мениджмънт на бедствията“ в Секретариата на Националния съвет на БЧК Любомир Каракановски са посетили най-засегнатите области заедно с министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. 

Община Монтана ще иска 6 млн. лв. от държавата за възстановяване на щетите от наводненията

Дейностите на терен продължават. БЧК следи обстановката и при необходимост има готовност да мобилизира допълнителен ресурс от бедствения си резерв за подпомагане на най-нуждаещите се. 

БЧК изпраща свои екипи, които да оказват първа психологическа подкрепа на пострадалите, каза в четвъртък във Варна Десислава Илиева, референт по психично здраве и психосоциална подкрепа на организацията. Екипите са от обучени доброволци, уточни Илиева. По думите ѝ организацията може да разчита на около 100 психолози в страната. 
Йоана Димитрова/БТА