Кметът заяви, че няма опасност за населението от язовир „Огоста“ край града
Община Монтана ще кандидатства с проекти за общо около 6 милиона лева пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при бедствия и аварии към Министерския съвет за основен ремонт на улици и мостове в селата Смоляновци, Долна Рикса, Клисурица, Сумер, Трифоново, Крапчене, Николово и Долно Белотинци.

Това съобщи кметът на Монтана Златко Живков. Щетите по инфраструктурата в тези села бяха нанесени при интензивните валежи в периода 12-17 юни.



"В тези дни реки излязоха от коритата си, язовири преляха през преливниците и се наложи изкуствено изпомпване, и само благодарение навременната намеса на държавните и общинските власти и евакуацията на хора, не се стигна до смъртни случаи в Монтана и региона", коментира кметът.

Той припомни, че в нощта на 16 срещу 17 юни река Шугла излезе от коритото си, като на някои места разливът достига до 250 метра извън него. Залети бяха много къщи, дворове, градини и ниви със селскостопанска продукция на хора в селата Сумер, Трифоново, Крапчене, Николово и Долно Белотинци.

Премиерът за водния ад у нас: Най-критичното мина, по 4 линии ще се помага на хората

"През последните две години Община Монтана е внесла в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при бедствия и аварии искания за превантивно почистване на речни корита и възстановяване на щети от други бедствия за общо четири милиона лева, но не е получила нищо", каза Живков.

Кметът заяви, че няма опасност за населението от язовир „Огоста“ край града, който има още свободен обем и може да поеме дъждовните води от нови валежи.

Той припомни, че подобни ситуации с обилни валежи и покачване на нивото на „Огоста“ е имало и през 2000, 2005, 2009 и 2014 година. До най-високата кота, достигната през 2014 г., има около 4 метра.
Цветомир Цветков, БТА