Премиерът Николай Денков се включи в заседанието на кризисния щаб за наводненията в област Враца.

След заседанието министър-председателят заяви пред медиите, че институциите са предприели адекватни действия в кризисната ситуация, а най-критичното е отминало.

Според него контролът върху това каква вода да се изпуска, накъде да се насочва техниката е позволило най-тежкият период да бъде овладян.

„Непосредствената опасност намалява, рисковете намаляват. Все пак трябва да се внимава за населените места, които са долу по поречието. Там водите все още могат да се покачват известно време. Но по всичко изглежда, че най-критичният период е преминат“, заяви акад. Денков.

Той посочи, че на срещата във Враца са обсъдили периода от следващите няколко дни.

"Трябва да се подготвят заявките на хората за нанесените, за да може да се задвижи механизма на социалното министерство и да се изплатят още през юни компенсации", посочи премиерът.

На конкретния въпрос какви средства ще получат хората, акад. Денков отговори: „Има няколко линии, по които хората ще получат средства. Това, което министър Шалапатова увери, едната линия е описания на щетите. 1512 е максималната помощ. Втората линия е свързана с повредени уреди, там максималната сума е 2500 лева. Едното допълва другото. Третата линия са активирани възможностите там, където е залята кухнята, хората да използват услугата за безплатен обед. Четвъртата линия е по линия на Агенцията по заетостта да се наемат хора, които да се включат в почистването на улиците и дворовете. Това не е работа на военните, които ще се изтеглят утре“.

Той посочи, че успоредно с това трябва да се придвижи и процеса за възстановяване на разрушената инфраструктура – мостове, улична настилка.

„Още утре започват първите срещи на вътрешния министър, който е ръководител на Комисията за бедствия и аварии, за да започнат проектите максимално бързо да се възстанови инфраструктурата.

„Нека да минат първо оценките, за да видим какви са нуждите. Това, което обсъждаме е, че средствата, които са необходими за почистване не са толкова големи, по-скромен размер са. Възстановяването на инфраструктурата изисква милиони левове, нека се направят оценките“, подчерта Денков.

Всички кметове поставиха като проблем, че като мине кризата, не се работи регулярно - изчистване на корита, строени диги. Това е ангажимент, който поех - да видим как да работим регулярно, за да няма пак наводнения, каза премиера.

Имало е доста голяма опасност за хората и населените места през последните няколко дни заради обилните валежи и наводнения. Благодарение на координираните усилия на всички институции са успели да предотвратят всякакви по-рискови ситуации за хората. Това заяви премиерът акад. Николай Денков след заседанието на щаба в Монтана.

„Сега вече е въпросът да се премахват последиците и хората, които са пострадали, да получат съответна подкрепа, включително и финансова, за което има определени механизми“, каза министър-председателят.

Той заяви, че ситуацията в Монтанско, и Врачанско е доста подобна, разликата е само в часовете. Според премиера основните проблеми са дошли от природната стихия.

„Метеоролозите казаха, че за последните дин са паднали валежи от два до четири пъти месечната норма за този регион. Много силна концентрация на валежи за кратко време, което е създало проблема“, заяви акад. Денков.

И в Монтана, и във Враца най-критично беше снощи, когато трябваше да се реши как да се действа с язовирите и колко вода да се изпуска. Всеки по-голям дебит облекчава язовири, на натоварва с наводнение в долната част на реката. За щастие експертите взеха правилно решение, бяха използвали точния дебит, нивото на язовир „Огоста“ спря да се покачва и в същото време в Хайредин и другите населени места водата е започнала да се оттича“, каза премиерът акад. Денков.