„Познавам Васил Божков. Виждал съм го два пъти във връзка със законопроект, като представител на Съюза на колекционерите. Стори ми се културен човек. По начина, по който разсъждава, ми се стори много интелигентен човек. Не ми се стори опасен”. Това заяви министърът на културата Боил Банов пред Диана Найденова в рубриката „Карай направо”.

„Надценени са тези другите предмети, тези 212 представляват определена сериозна стойност. Те са известни на широката аудитория и специалистите. В нашите музеи има много по-интересни и сериозни неща”, коментира колекцията на Божков министърът.

Откриха множество антики в кутии от пури и бонбони в офиса на Божков (СНИМКИ)

„Важното е хората да имат достъп до тези предмети, защото те са културна ценност. Ние обаче вървим след решенията на съда. Специалисти работят с тях и ги проверяват. Проверката ще докаже как е придобит всеки предмет”, обясни Банов.

„Не е вярно, че сме опаковали артефакти на Божков в торбички. Видя се, че това е манипулирано. Към онзи момент нито един предмет не е бил изваден от мястото. Картините отиват в Националната художествена галерия, а културните ценности отиват в Националния исторически музей. За тях са отделени специални помещения, където се поддържа специална температура и влажност”, обясни Банов.

 „Голяма част от нашата проверка представлява установяването на това как е придобит всеки един предмет от колекцията на Васил Божков. Практиките на всички аукциони в Европа са различни. Публична тайна е, че в България има такива, които се правят с цел да се узаконят дадени вещи. На този етап не мога да дам информация дали в колекцията има такива. Това е най-тежкото за мен в тази работа, аз съм свикнал да говоря каквото мисля”, добавя Банов.

„Всъщност работата, която ние вършим по създаване на по-добри възможности и по-добра среда за развитие на таланта, ми носи страшно удоволствие. Моите костюми са между 150 и 250 лева. Би ми се искало да дарявам заплатата си, но за съжаление не съм толкова добре финансово. Всеки ден пътувам до Копривщица с личния си автомобил, обичам го това място”, споделя Банов. „Неслучайно спрях изложбата за Лувъра. Тя беше договорена по този си начин преди години. Аз не съм министър, за да налагам моите убеждения и становища. Французите търсят ислямското изкуство, което повлиява на Балканския полуостров и навлиза в Европа, това е тяхната аналогия. Аз предупредих музея, че това, което искат да направя,т е мъчителен период за нас българите”, коментира Банов.

Правителството се отказа да купува нов самолет

Банов коментира и решението на премиера Борисов да не купува нов правителствен самолет. „Имайки предвид къде ще отидат парите, това си е нещо достойно”, каза той.

"Към Рашидов имам страшно уважение, дори го обичам като приятел, независимо от много различните гледни точки по много въпроси". Банов уточни, че преди повече от година не са се чували по телефона. Той обаче отказа да коментира каква е причината.

Банов разкри, че откакто е министър е успял да реализира своя стара мечта - да си купи керпичена къща в Копривщица за 57 хиляди лева. "Ходя си всеки ден до там, тъй като обожавам това място и обичам Копривщица.

"Слаб ми е ангелът много. Много пуша. Де има порок, съм минал през него.
NOVA