Атакуват правилника за медицинската експертиза
Атакуват правилника за медицинската експертиза / netinfo
Сдружението за развитие на българското здравеопазване и гражданска инициатива „Справедливост” атакуват във Върховния административен съд Правилника за работата на медицинската експертиза. Той е причина за административния хаос в работата на ТЕЛК и НЕЛК, смятат експертите.

Формалната причина за това правилникът да бъде атакуван е, че е нарушен административно-процесуалния кодекс. Според него процедурата по обжалване на решения е в рамките на един месец. Според правилника обаче - три месеца. Отделно не със закон, а с подзаконов акт тази промяна е осъществена.

В следствие на административния хаос в работата на експертизата 15 000 са чакащите само за освидетелстване пред НЕЛК, а се записват хора за 2011 г. Отделно в правилника е отнето правото на медицинските органи да обжалват решенията на ТЕЛК и НЕЛК, с които се отменят техни актове. Така ако лекарска комисия издаде болничен лист за 6 месеца и ТЕЛК не го одобри, сумата по него трябва да бъде заплатена от лекарската комисия без тя да може да обжалва решението на ТЕЛК.

Атакуването на главата за обжалването в правилника пред ВАС цели Министерството на здравеопазването да вземе мерки за подобряване на работата в медицинската експертиза, заявиха от Сдружението за развитие на българското здравеопазване и гражданката инициатива "Справедливост".