/ iStock/Getty Images
Кевин Бахли бе задържан на път за Сирия през 2018 с боен арсенал в багажника на колата
Швейцарският гражданин Кевин Бахли, задържан у нас по обвинение в тероризъм, е напълно вменяем и може да носи наказателна отговорност за действията си. Това е заключението на извършената му петорна психиатрична експертиза, стана ясно на днешното заседание по делото.

Бахли бе задържан на граничен пункт „Капитан Андреево“ през 2018 година, а в багажника на колата му граничарите откриха цял арсенал от огнестрелни и хладни оръжия, бойна екипировка, както и стотици боеприпаси. През 2019 година срещу него стартира наказателно преследване у нас, като до този момент са му повдигнати две обвинения – за тероризъм и трафик на оръжия.

Обвиненият в тероризъм швейцарец, задържан на „Капитан Андреево“ с боен арсенал, отива на съд

Според събраните от разследващите данни през 2018 година Бахли тръгнал с колата си от Швейцария за сирийския град Идлиб, където се водят активни бойни действия между „Ислямска държава“ и силите на Башар Асад, с намерението да се включи в тях. На чия страна обаче той все още не уточнява. За целта той планирал подробно маршрута си, което се доказва и от извършената проверка на личния му лаптоп. Отпътувал от град Зур и с цял автомобил законно притежавани оръжия и бойна екипировка (поверени му за лично съхранение от Швейцарската армия, където той е служил – бел. ред.) преминал напълно необезпокояван през Австрия, Унгария и Румъния и влязъл в България. Дори спал на хотел в София, а намерението му било да влезе в Турция и от там на територията на Сирия. Със себе си дори носил наръчник от швейцарската армия за водене на бойни действия в градска среда.

Обвиниха жена в тероризъм и планиране на атентат в Лондон

За задържането му помогнал фактът, че оставил прощално писмо на своето семейство. Прочитайки го и виждайки празния сейф, където оръжията били съхранявани, баща му веднага подава сигнал на властите, а те от своя страна го препращат до Шенгенската информационна система. Така той е задържан при опит да пресече българо-турската граница. На разследващите пък обяснил, че искал да се включи в оказването на хуманитарна помощ на местното население.

В днешното съдебно заседание стана ясно, че той страда от смесена форма на личностно разстройство, а в миналото е проявявал и симптоми на депресия. В родната му страна дори на няколко пъти е приеман за лечение в болнично заведение.

„При него е налице някакво психично заболяване, но то не е от такова естество, че да не разбира свойството и значението на деянието и да не може да ръководи постъпките си“, смята прокурорът по делото Георги Асенов. Според него подсъдимият умишлено спекулира с психическото си състояние, за да избегне правосъдието.

Според защитата обаче са нужни още експертизи, които да докажат здравословното му състояние.

Самият Кевин Бахли пък заяви пред съда, че няма никакъв спомен за пътуването му, а първият такъв е от събуждането му в българския арест.

Ако бъде признат за виновен по повдигнатите му обвинения, той може да получи наказание до 10 години затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лева.