/ iStock/Getty Images
Коментари в западния печат след нападението в Ханау
Дълго време подценявана, опасността, която представлява крайната десница, днес се очертава като най-сериозната заплаха за демокрацията в Германия.

Касапницата в Ханау е само най-новото от тревожна поредица събития в страната след убийството през юни миналата година на местен депутат от консервативната партия на канцлера Ангела Меркел, пише в. "Фигаро".

Тази отрова се разпространява из Германия вече без да се крие, докато властите се опитват да открият ефикасно средство за противодействие, допълва френският всекидневник.

Обвиниха мъж, замесен в смъртоносна стрелба край берлинска зала

Хиляди хора участваха в бдения из цяла Германия, след като стрелец с крайнодесни убеждения уби девет души с мигрантски произход в град Ханау. Стотици хора, много от тях със свещи и бели рози в ръце, се събраха на мълчаливо бдение снощи в града, за да изразят солидарността си с жертвите. В него участва и президентът Франк-Валтер Щайнмайер. Големи групи хора се събраха също във Франкфурт и пред Бранденбургската врата в Берлин, както и в десетки други градове в страната.

Участниците носеха плакати, на които пишеше: "Приемете расизма лично" и "Никога повече!", отбелязва британският в. "Гардиън".

Европейски лидери изразиха съболезнования към близките на загиналите при стрелбата в Германия

Масовото убийство в Ханау е поредният от поредица случаи, които карат германците да погледнат на страната си по нов начин. Германия днес се опитва да се справи с факта, че проблемите, които преди изглеждаха далечни, сега са съвсем близо. Хората извън Германия трябва да бъдат отрезвени, като осъзнаят, че омразата и неприемането, движили извършителя на нападението в Ханау, се разпространяват бързо и нито контролът върху огнестрелните оръжия, нито широката културна ангажираност към историята на прибягващия до насилие екстремизъм са достатъчни да спрат това, предупреждава в друга статия "Гардиън".

Жизненоважно е най-сетне да се проумее, че десният екстремизъм е най-голямата заплаха за хората в тази страна, заявява в редакционна статия германският всекидневник "Франкфуртер рундшау".

Български гражданин е сред загиналите при стрелбата в Ханау

Докато крайнодесни терористи извършват убийства, радикални десни представители получават все по-значително присъствие в регионалните парламенти на страната и работят във вреда на демокрацията. Резултатът от това видяхме в Тюрингия (където кандидатът от водеща парламентарна сила беше избран за регионален премиер с гласовете на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), напомня вестникът. Това, което е нужно сега, е масирана кампания срещу заплахата от Дясното. Това означава, че властите, отговарящи за сигурността, трябва да преосмислят и да се съсредоточат още повече върху разследването на крайнодесните мрежи. Това значи също демократическите партии да престанат да флиртуват с крайнодясната АзГ и да се фокусират върху защитата на демокрацията, а също обществото категорично да се противопостави на отровата на расизма.

Кинофестивалът Берлинале беше открит с минута мълчание (СНИМКИ)

Досега твърде много хора прекалено дълго пренебрегваха или омаловажаваха заплахата от расизма. Това трябва да приключи сега и веднъж завинаги, призовава "Франкфуртер рундшау".
БТА