/ Gulliver/Getty Images
На церемонията по откриването на 70-ия международен кинофестивал Берлинале с минута мълчание бяха почетени жертвите на взелата 9 жертви „расистка" стрелба в германския град Ханау, близо до Франкфурт, предаде Франс прес.

Самуел Финци на сцената на Берлинале (СНИМКИ)

Няколко минути преди прожекцията на филма "Годината ми със Селинджър" с участието на Сигорни Уивър, с който беше открит фестивалът, журито, председателствано от Джеръми Айрънс, организаторите и всички участници станаха на крака в памет на загиналите.

Берлинале
Gulliver/Getty Images

В кратко изявление, разпространено по-рано, от кинофестивала заявиха, че вчерашната стрелба в Ханау е предизвикала мъка и болка:

"Берлинале защитава толерантността, уважението и гостоприемството. Фестивалът се противопоставя на насилието и расизма".

Берлинале
Gulliver/Getty Images

"Расисткият" мотив на извършителя вече е безспорен и за антитерористичната прокуратура, и за властите.

Германският канцлер Ангела Меркел осъди "отровата" на расизма и го свърза с други крайнодесни атаки в страната през последните 20 години.

Берлинале
Gulliver/Getty Images

Роденият в Германия в семейство на афганистанци Бурхан Курбани - режисьор на филма "Берлин Александерплац", каза че станалото в Ханау е било клане, предаде Ройтерс.

"Това не е нормално в Германия и се надявам, че няма да се превърне в нормално. Историята ни трябва да ни учи, че не можем да позволяваме на националистически, расистки и ксенофобски елементи да определят нашия образ", посочи Курбани.

Берлинале
Gulliver/Getty Images

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА