/ Снимка: Дарик, архив
Апелативният спецсъд гледа мерките на петимата, задържани за финансиране на тероризъм.

Петимата, задържани за финансиране на тероризъм, остават в ареста
 
Специализраният съд остави в ареста миналата неделя Мустафа Алибрахим, Абдалхай Халум, Атеф Хсара, Сулейман Али и Исения Асенова, като взе за тях мярка за неотклонение „задържане под стража“. Определението на спецсъда обаче не беше окончателно и можеше да се обжалва пред по-горната инстанция – апелативния спецсъд.

Шестима обвинени след акцията срещу финансирането на тероризма
 
Шестимата задържани са привлечени като обвиняеми след акцията за разбиване на група за международен тероризъм. Сред задържаните има и българка. Един е обявен за международно издирване. Обвиненията към всеки от престъпната група са две - първото е, че групата е извършвала небанкови парични операции по метода "хавала", при който парите се оставят при посредник в една държава и се взимат от втори човек в чужбина, а второто е за подготовка на терористични атаки в чужди държави.

Мащабна акция срещу финансирането на тероризма, над 40 души са задържани
 
Общо 43-ма бяха арестувани в петък по подозрение, че са част от престъпната схема за финансиране на тероризъм. Сред тях има български и чужди граждани, а за ръководител на групата е сочен временно пребиваващ у нас сириец.
 
БГНЕС