Румяна Арнаудова
Румяна Арнаудова / БГНЕС, архив
Шестима души са привлечени към наказателна отговорност до момента, като петима от тях са задържани от прокурор за 72 часа. Шестият е обвинен задочно и е обявен за международно издирване. Това каза пред "Фокус" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с вчерашната акция срещу финансирането на тероризма, при която бяха задържани 43 души.

Мащабна акция срещу финансирането на тероризма, над 40 души са задържани
 
Повдигнати са по две обвинения на шестимата души - за престъпления против републиката. Първото обвинение е за това, че в периода от началото на 2016 г. до 18 януари 2019 г. на територията на страната всяко едно лице поотделно е извършвало небанкови парични операции по метода „хавала“ в особено големи размери – общо от всички лица, не по-малко от 25 млн. евро, и е участвало в закупуване на леки автомобили в България и други държави и прекарването им до сирийски територии“, коментира Арнаудова. По думите ѝ всички тези действия са извършени от лицата, като са предполагали, че ще бъдат използвани изцяло или частично за извършване на терористични актове на територията на чужда държава.
 
„Второто обвинение е за това, че са участвали в група, която си е поставяла за цел извършване на терористични действия на територията на чужда държава. Автомобилите, които са били прекарвани от членовете на тази група от България до Сирия, в инкриминирания период са не по-малко от 100“, обясни Арнаудова и уточни, че групата се състои от общо шест лица, като петима са мъже. „Всички те са сирийски граждани, законно пребиваващи на територията на България. Жената пък е българска гражданка. По отношение на чужденците, трима от тях са с постоянно пребиваване на територията на страната, а останалите с временно пребиваване“, допълни тя.
 
Румяна Арнаудова уточни още, че в рамките на утрешния ден прокуратурата ще поиска от съда вземане на най-тежките мерки за неотклонение на петимата задържани. Продължава и издирването не шестия участник в групата.
Агенция Фокус