Антикорупционната комисия ще нищи Комисията за защита на личните данни
Антикорупционната комисия ще нищи Комисията за защита на личните данни / netinfo

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще обсъди в сряда отчета на Комисията за защита на личните данни и одитния доклад на Сметната палата за дейността на този орган.

Преди повече от седмица от палатата огласиха своите заключения, според които за три години от създаването й Комисията не е осигурила адекватна защита на личните данни на гражданите, похарчила е над 2.5 милиона лева, купила е 5 БМВ-та и е плащала наем от бюджета на ведомството за жилището на един от членовете си.

Дарик научи, че парламентарната Комисия за борба с корупцията се е самосезирала по същия случай и също ще разгледа доклада на Сметната палата.

Ето какво каза председателят на антикорупционната комисия в Народното събрание Бойко Великов:

Вие се самосезирате. Какво е най-притеснителното според вас от онова, което прочетохте в одита на Сметната палата и онова, което излезе и в медиите?

Бих го формулирал най-кратко, като използване на служебното положение от някои представители на тази комисия за лично облагодетелстване. Имайки предвид и колите, които са закупени и наемите, които са плащани за сградата, и от отделни служители. Има твърде тежки заключения от страна на Сметната палата относно дейността преди всичко на комисията. Заключението, че отсъства защита на личните данни, мисля, че е най-тежкото обвинение, което би могло да бъде направено по отношение на тази комисия.

Възниква и още един въпрос за отговорността, която носят тези служители, защото освен избора, който тук се прави от Народното събрание и тези годишни доклади, които се изнасят, редно би било да се носи и отговорност за извършените действия. Отговорност не само като административни наказания, отговорност с напускане и оставки по отношения на действия, които са предприети.

Ние включихме този одит в работата на нашата комисия с единствената цел да видим има ли данни, които показват наличието на корупционно среда и корупционни условия.