/ БТА
Високата заболеваемост е съсредоточена в три области
"Високата заболеваемост от COVID-19 е съсредоточена в три области - Силистра, Бургас и София", каза в Силистра министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Според него, 14-дневната заболеваемост в района, изчислена към днешна дата, е 904 на 100 хиляди души и има сериозен натиск върху трите лечебни заведения в Силистренска област - в Силистра, Дулово и Тутракан.

Проф. Балтов: Ако има четвърта вълна, ще е през есента (ВИДЕО)

129 легла за ковидпациенти са почти заети - плюс 10 интензивни, които могат да бъдат увеличени до двайсет. В ЦСМП имат 35-40 повиквания за денонощие, като 90 на сто от тях са COVID.

Има нужда от нов рентгенов апарат в пневмофтизиатричното отделение и ще се направи необходимото за осигуряване на допълнително финансиране за купуване на апарата.

Осигурени са необходимите медикаменти, консумативи и лични предпазни средства. До понеделник ще бъдат осигурени и допълнителни количества "Ремдесивир".

Привлечени са и нови деветима лекари за работа в болницата в Силистра. Министърът се е запознал и с изграждането на ново отделение от модулен тип с 48 легла, което ще заработи до седем дни. Две стаи с по четири легла ще бъдат реанимационни.

Ангелов прогнозира колективен имунитет до края на лятото (ВИДЕО)

Министър Ангелов смята, че се наблюдава тенденция хората много късно да търсят медицинска помощ, а през последните дни се наблюдава и много бързо протичане на клиничната картина.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести, около 90 на сто от случаите са от британския вариант на вируса. "Колегите, с които разговарях в отделенията, са изморени, но пък са доволни от резултатите, които постигат", подчерта министър Ангелов.

Той призова гражданите да продължат да спазват противоепидемичните мерки.
БТА