Костадин Ангелов
Костадин Ангелов / БТА
"Започва да се връща доверието във ваксината на AstraZeneca", посочи здравният министър
Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни първото място, което заема България по смъртност сред заразените с COVID-19 с разликата в броя на тестовете. Това коментира той по време на посещение в Ямбол заради рекордния брой пациенти, настанени в COVID отделения.

Здравният министър коментира изследването на университета Джонс Хопкинс, според което България е на първо място в Европа и на второ в света по процент смъртни случаи сред заразените с коронавирус.

България е на първо място в Европа и на второ в света по смъртност от COVID-19 

Сравняваме България с държави, които имат много повече тестове, които са направени. Ако тестовете са пропорционално на другите държави, с които се сравняваме, ние няма да бъдем на това място по смъртност“, каза Ангелов, т.е. така съотношението заразени-починали би било различно.

Това е отразено и в изследването на университета. Там има изрично предупреждение, че класацията зависи от броя тестове - там където има повече тестове, се хващат повече леки случаи на COVID-19 и процентът на смъртността е по-нисък, пише „24 часа“.

Ангелов: Наблюдава се тенденция на национално ниво - подмладяване на пациентите

"Започва да се връща доверието във ваксината на „AstraZeneca“. Ако се спазват всички предвидени мерки, резултатите от сегашното затваряне на училища, детски градини, спортни зали и заведения за хранене ще проличат от броя на търсещите медицинска помощ", посочи проф. Ангелов.

Министърът отчете увеличаване на починалите с коронавирус в страната. „Системата удържа на натиска, въпреки че в момента хоспитализираните и хората в реанимация са повече, отколкото във втората криза”, каза той.

Съкращават карантината на хората, изписани от болница след лечение на COVID-19

"Родилка и новородено са с коронавирус в болницата в Ямбол". Това съобщи още здравният министър, по време на посещението си в града.
Предполага се, че заразяването е станало трансплацентално или по време на раждането. „Родилката и детето са добре. Има също и две положителни бременни жени. Две деца от областта са на лечение в болницата в Стара Загора”, допълни здравният министър.

Проф. Ангелов посочи, че не се забелязва натиск върху здравната система в Ямболско, като заболеваемоста е 572 на 100 000 души.

„Ситуацията е организирана. Нямаме притеснение по отношение на област Ямбол. Имаме влошаваща се епидемиологична обстановка в област Бургас”, каза още той.

Още над 30 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech пристигнаха у нас

"Приключва последната среща на ниво експерти, където България участва и където се обсъждат разпределението на допълнителните количества 10 млн. ваксини, договорени от ЕК.
България от тези 10 млн. ваксини има готовността да получи 1 милион", заяви министърът на здравеопазването, предава БНТ.  

"Допълнителното количество ваксини, които ние ще поръчаме на Pfizer са милион и половина. Ще се опитаме доставките, които са за четвъртото тримесечие, да ги изместим за второ тримесечие.

Затова преговаряме на експертно ниво и премиерът на високополитическо ниво, и сме напът да се реализира", каза здравният министър. По отношение на производството на ваксини в страната, министър Ангелов уточни, че става въпрос на една инициатива на ЕС - създаване на инкубатор HERA. 
 
nova.bg