/ пресцентър, правителствена информационна служба
Той проведе разговор със създателя на германската компания "BioNTech" проф. Угур Шахин
„Повратният момент в битката с COVID-19 e създаването на ваксините. С тяхна помощ можем да се справим с пандемията и да си върнем свободата, която вирусът ни отне. Благодаря Ви за дадената надежда и възможност отново да имаме предишния начин на живот“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с проф. Угур Шахин, създателят на германската фирма "BioNTech", която заедно с американската компания "Пфайзер" разработи една от първите ваксини срещу коронавируса в света.

Българският премиер изтъкна, че основното предизвикателство е ваксините да бъдат достъпни за всички граждани не само в Европейския съюз, но и в световен мащаб.

Борисов изрази готовност да произвеждаме стотици милиони ваксини срещу COVID-19

„Защото никой не би бил в безопасност от коронавируса, докато всички не сме защитени“,
посочи в хода на телефонния разговор премиерът Борисов. Министър-председателят силно приветства германския учен за изключително високотехнологичното откритие, каквото представлява създадената от "BioNTech" ваксина, базирана на информационната РНК.

Борисов подчерта, че все повече български граждани проявяват желание да бъдат ваксинирани, тъй като са убедени в ползите от имунизацията, която спасява живота и препитанието на хората.

В хода на разговора премиерът Борисов отбеляза пред проф. Шахин, че България има дългогодишни традиции в производството на лекарства и ваксини. Министър-председателят отправи покана към германския учен и екипа му да посетят България, за да се запознаят с дейността на БулБио - НЦЗПБ ЕООД.

Дружеството, което има над 130-годишна история и чийто принципал е Министерството на здравеопазването, разполага с производствена номенклатура от 500 вида продукти.

Борисов: Компенсационен механизъм за ваксините, за да няма различия в темповете на имунизация

Премиерът Борисов изтъкна лидерските позиции на БулБио в производството на БЦЖ ваксината, която доставя за страни от цял свят. „Силно впечатлен съм от откритието, което направихте със създаването на информационна РНК ваксина.


Благодаря на създателите на ваксините срещу COVID-19 за възможността да се върнем към нормалния си начин на живот. Това...

Posted by Boyko Borissov on Monday, 22 March 2021


България е готова да ви окаже широка подкрепа и сътрудничество за научните изследвания и разработки, които извършвате“, обърна се министър-председателят Борисов към проф. Шахин.

Премиерът бе категоричен, че опитът на страната ни в производството на лекарства, ваксини и фармацевтичните заводи в България са отлична база за създаването на иновации в медицината, включително и за екипа на проф. Шахин.