Страната ни има възможност да се присъедини на европейската ваксинационна карта
Премиерът Бойко Борисов обяви готовност, че нашата страна има капацитетът да произвежда стотици милиони ваксини. Това стана на традиционната обиколка на министър-председателя в страната. Този път той бе заедно с началника на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов, заместник-министъра Николай Нанков и депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова в завода на "Биовет" в Разград.

"Обещах пред ЕК да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. За наша радост вие сте мислили далновидно и когато другите започват да правят, ние да сме на етап монтиране на машини. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България. Много държави ще си отдъхнат. Ние за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи", заяви премиерът.

"Дори след като всички показно се ваксинираха с AstraZeneca- и френският премиер, и Ангела Меркел каза, че ще се ваксинира, активността в Европа е под 30%. Така че друго е да си произвеждаме тук ваксини'', отбеляза той и разпореди да се изготвят прецизно всички сертификати и документи, необходими за производството.

Инвестиционният проект на компанията в Разград е за общо 400 млн. лева, от които близо 120 млн. лева за производствените инсталации за ваксини. В резултат на проекта ще бъдат разкрити 350 нови работни места. Проектът включва разширение на инсталация за производство на междинни продукти, инсталация за производство на имуногенни фармацевтични продукти и фотоволтаична централа в Разград. Предвижда се разширяване на съществуващото предприятие посредством изграждане на новия завод и фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди.

По-късно премиерът посети и ферибота в Силистра, където коментира и темата с разкритата шпионска афера у нас. Той поздрави главният прокурор Иван Гешев и службите за работата по този безпрецедентен случай в съвременната ни история. Министър-председателят подчерта, че "дружбата (с Русия - бел. ред) си е дружба", но страната ни принадлежи към НАТО и ЕС.

Нашето евроатлантическо партньорство е незаобиколим фактор. По същия начин методично, при всеки един случай, твърдо ще отстояваме националната си сигурност и независимост, заяви министър-председателят и изрази недоумение от голямото „радиомълчание“ на другите институции в България по въпроса. „За пореден път се налага да се обявяват за нежелани руски дипломати и с вчерашната операция отново се обръщам към техните ръководители – да спрат да шпионстват в България.Той посочи безспорната евроатлантическа ориентация на страната ни и напомни за огромната работа, свършена от правителството за диверсификация в сферата на енергетиката и на военната техника.

Гешев за шпионската афера: Става въпрос за българи, продаващи страната си за стотинки

Щом има пътуващи камиони значи икономиката работи, каза още премиерът. "Надявам се Румъния да се съгласи да направим още един мост на река Дунав, каза Борисов. Те ще разберат, че оста Юг - Север е много важна". Борисов добави, че строежът на на магистрала "Хемус" е важен за развитието на икономиката в региона.