/ БТА
Ако се направи стъпка за промяна на търговския статут на лечебните заведения, ще влезем в ликвидационна процедура, което ще отнеме години. Това каза министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов по време на първото заседание на парламентарната комисия по здравеопазване към 45-то Народно събрание. Ангелов изрази позицията на Министерството на здравеопазването /МЗ/ по повод предложения на депутата Мая Манолова за промени в Закона за лечебните заведения, чрез които се предвижда лечебните заведения да се "извадят" от Закона за публичните предприятия. Министерството на здравеопазването не подкрепя предложението за промяна в закона, допълни той.

Манолова: Няма по-страшно от блокирането на работата на парламента

Ако лечебните заведения не са търговски дружества, НЗОК ще стане излишна, добави Ангелов и обясни, че при подобно положение НЗОК ще трябва да плаща на Министерството на здравеопазването, а то, от своя страна - на лечебните заведения, което означава съсипване на здравеопазването.

Стопанската дейност на лечебните заведения се регулира по Търговския закон, посочи Ангелов. Лечебните заведения нямат право да извършват търговски сделки и на практика те не са търговски субекти. Единствено покупките, които правят, се регулират по Търговския закон, добави още Ангелов.

Депутатите гласуваха проекта за налагане на мораториум върху някои действия на правителството

Членовете на комисията по здравеопазване приеха предложенията за промени в Закона за лечебните заведения на първо гласуване. Комисията ще работи по вътрешните правила за организацията и дейността си от 2017 г. до приемането на нови, гласуваха депутатите от комисията.
БТА