Министърът на туризма Николина Ангелкова
Министърът на туризма Николина Ангелкова / БГНЕС
Очакваме много добър ръст на туристите през Лято 2018, който не можем да постигнем без активното партньорство на бизнеса. Продаваме високо качество на разумна цена и ставаме все по-предпочитана лятна дестинация, въпреки огромната конкуренция в региона. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на новия сезон в "Слънчев бряг", съобщиха от министерството.

Тя е прогнозирала 5 на сто увеличение при чуждестранните посещения за лятото спрямо рекордната 2017 г. и ръстове от пазари като Германия, Израел, Полша, Чехия, Франция, дори от САЩ, където миналата година за първи път започна кампанията за дигитална реклама на страната ни.

Висококатегорийните хотели резервирани на 100% за лятото

Министърът е посочила, че пътуванията за лятна почивка по Черноморието са сред най-предпочитаните от туристите у нас. Това прави морския туризъм основен и ключов продукт за устойчивото развитие на целия сектор. Над 70 на сто от туристите идват в България за лятна ваканция, е подчертала тя и е припомнила, че в периода юни-септември 2017 г. чуждестранните туристически посещения са били над 5,3 млн. Очакваме и българите, пътували през този период, да се увеличат до 1,9 млн. спрямо 1,6 млн. души година по-рано, е допълнила Ангелкова.

Как Ангелкова вижда решението на проблема с шума в „Слънчев бряг”?

В курортния комплекс "Слънчев бряг" също се очакват повече посетители. Един от показателите е увеличеният брой заявени полети към Летище "Бургас", е посочила министърът. Данните към момента са за ръст от 18 на сто, повече са и заявените полети от Германия, Полша, Великобритания, Чехия, Израел. През миналото лято пренощувалите в местата за настаняване в курорта са били над 756 хил., а направените нощувки - повече от 5 млн. Близо 6 на сто е ръстът в приходите от нощувки, достигайки близо 270 млн. лева.