Ангел Марин се срещна с външния министър на Естония
Ангел Марин се срещна с външния министър на Естония / Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Вицепрезидентът Ангел Марин прие министъра на външните работи на Естония Урмас Пает, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Марин е определил като много добри двустранните политически отношения, за чието развитие е допринесло откриването на посолство на Естония в България през 2006 г., както и решението на българското правителство от май 2008 г. за откриване на българско дипломатическо представителство в Талин.

Ангел Марин е отбелязал като приоритети на двустранното икономическо сътрудничество увеличаването на търговския стокообмен и развитието на туризма.

В хода на разговорите българският вицепрезидент е оценил високо сътрудничеството между България и Естония в работата на международните организации и особено в рамките на Европейския съюз и НАТО. Ангел Марин е отбелязал необходимостта от задълбочаване на сътрудничеството в тези сфери и е посочил като приоритет успешното осъществяване на политиката на ЕС по отношение на диверсификацията на пътищата за транспорт на енергоресурси от Средна Азия към Европа.

Министър Урмас Пает е изразил готовността на Естония да подпомогне България при изпълнението на стандартите за членство в Шенгенската зона и е изразил надежда, че двете страни ще съумеят да преодолеят негативните последици от глобалната финансова криза.

По отношение на политиката на ЕС към Западните Балкани, министър Урмас Пает е потвърдил сходството в позициите на България и на Естония. Той е заявил, че бъдещето на тези страни е в пълноправното членство в Европейския съюз и НАТО, след успешното покриване на необходимите критерии за членство.