Анализират ефективността на работата на експертите, подготвящи закони
Анализират ефективността на работата на експертите, подготвящи закони / netinfo
Стартира проект за повишаване квалификацията на експертите, подготвящи закони
31817
Стартира проект за повишаване квалификацията на експертите, подготвящи закони
  • Стартира проект за повишаване квалификацията на експертите, подготвящи закони

Министерството на правосъдието ще прави анализ на ефективността на работата на дирекция „Съвет по законодателство" и ще я сравни с подобни структури в още 14 държави членки на ЕС. Това ще стане по проект по Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Целта е да се установи доколко Съветът по законодателство има капацитет да подпомага министъра на правосъдието в изработването на законопроекти подзаконови нормативни актове, свързани със съдебната система.

В рамките на проекта ще се разработи единна система за атестиране на държавни съдебни изпълнители и съдиите по вписванията.

Един от етапите на проекта има за основна цел подобряване на квалификацията на служителите на Дирекция „Съвет по законодателство" по подпомагане на правосъдния министър да изработва законопроекти, наредби и правилници, свързани с устройството и функционирането на съдебната система. В условията на еврочленството това изисква нови и допълнителни квалификации по прилагането на европейски нормативни актове и изисквания за съдебната система. Служителите в дирекцията в продължение на 9 месеца ще съпоставят техники, методики и методи на европейските им колеги в нормотворчеството. Този етап продължава 9 месеца.

Анализират ефективността на работата на експертите подготвящи закони
netinfo

В рамките на проекта ще се анализира дейността и на държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията. Те ще се обучават по две направления. Първото е прилагането на Закона за устройство на територията, Закона за кадастъра и имотния регистър и възможностите на Интегрираната информационна система за кадастър и имотен регистър. По второто е новият Граждански процесуален кодекс. Акцентът на обученията ще бъде върху тълкуване на действащите правни норми.

Като се има предвид, че държавните съдебни изпълнители са с конкурсна длъжност, по проекта ще се разработи и единна система за атестирането им, както и на съдиите по вписванията. За целта първоначално ще се проведе социологическо проучване сред държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията от цялата страна. То трябва да очертае съществуващите проблеми и очакванията за тяхното преодоляване.

Резултатите ще бъдат представени и на Висшия съдебен съвет. Те ще бъдат съпоставени с практиките в поне 8 страни членки на ЕС. Предвижда се да се въведе системата на стимулиране с материални бонуси и кариерно израстване в ранг на място, аналогично на магистратите.