/ БГНЕС, архив
В българското общество доминира очакването за негативно влияние на Брекзит - върху самата Великобритания, върху ЕС като цяло и върху България.
 

Това показват данни от проведеното в периода 22-26 март 2019 г. национално представително проучване на "Алфа рисърч" сред 1011 пълнолетни граждани.

Бойко Борисов: ЕС е най-доброто място за живеене

Тази обща оценка, заедно с факта, че всяко пето домакинство вижда пряк риск за себе си, защото има близки в Обединеното кралство, карат 54 на сто от българите да се обявят категорично против напускането на Великобритания. Мнението, че тя трябва да напусне ЕС, споделят 15 на сто.
 
Несъстоялият се на 29 март "развод" между ЕС и Великобритания консолидира проевропейската ориентация на българина, коментират социолозите. За 63 на сто членството ни в ЕС е без алтернатива. На обратната позиция са едва 8 процента.

При Брекзит: Кога е последният срок, в който българите на Острова да кандидатстват за уседналост?
 
Проблемите около Брекзит са пример за ползите от членството и мнозинството от 61 на сто подкрепят позицията за повече взаимни отстъпки между държавите в името на по-силен ЕС, срещу 39 на сто, според които националните интереси трябва да бъдат твърдо отстоявани, дори с риск за отслабване на ЕС.
 
Умерените, системни партии, пък се припознават като способни да постигнат по-сплотен Европейски съюз и в съотношение 2:1 са предпочитани от българските избиратели пред популистките и противопоставящите се на политическия елит формации.

Повечето граждани на ЕС вярват, че съюзът отстоява мира и демократичните ценности
 
Така, въпреки някои негативни настроения срещу конкретни решения на ЕС, като т.нар. пакет "Мобилност", например, потенциалният евроскептичен вот остава ограничен и без консолидираща го политическа сила в сравнение с други страни членки, отбелязват анализаторите.
БТА