/ thinkstock
Големи мнозинства от граждани на страните членки на ЕС смятат, че Европейският съюз защитава мира и демократичните ценности, но в същото време е дистанциран от проблемите им и е неефикасен, сочи проучване на американски мозъчен тръст, оповестено и цитирано от ДПА.
 
Изследователският център "Пю" е извършил проучването в 10 най-големи от 28-те страни членки на ЕС и констатира, че 74 процента от анкетираните са убедени, че ЕС служи на мира, а 74 процента твърдят, че съюзът защитава демократичните ценности.

Безработицата в еврозоната в началото на 2019 г. - по-ниска от очакваното
 
„Въпреки кризите, породени от такива събития, като европейската дългова криза, огромната бежанска вълна и Брекзит, европейците продължават да са убедени, че ЕС отстоява благородни цели“, се отбелязва в резюме на резултатите от проучването. Като цяло, 62 на сто казват, че гледат положително на ЕС.
 
Най-проевропейски настроени са поляците, а най-малко - гърците.
 
Проучването констатира ширеща се тревога от състоянието на икономиката.

ЕК: България е сред държавите с икономически дисбаланси

 
Половината от анкетираните смятат, че финансовото състояние на средния човек се е влошило през последните 20 години, а 58 на сто се опасяват, че техните деца ще живеят по-зле.
 
Що се отнася до миграцията, резултатите сочат по-нюансирана картина на отношението към проблема, отколкото може да се съди от медиите.
 
Малко над 50 на сто от запитаните смятат, че техните страни трябва да приемат по-малко мигранти, но 53 на сто са убедени, че мигрантите правят техните страни по-силни.
 
Още по-големи мнозинства подкрепят приемането на бежанци, бягащи от войни и насилие, и подкрепят миграцията на квалифицирани работници.
БТА