Акция „Скрап” удари престъпна група, ощетила бюджета с 30 млн. лв.
Акция „Скрап” удари престъпна група, ощетила бюджета с 30 млн. лв. / снимка: Пресцентър на МВР
Акция „Скрап” удари престъпна група, ощетила бюджета с 30 млн. лв.
50225
Акция „Скрап” удари престъпна група, ощетила бюджета с 30 млн. лв.
  • Акция „Скрап” удари престъпна група, ощетила бюджета с 30 млн. лв.

Престъпна група, занимавала се с пране на пари и укриване на данъци, е разбита при спецакция "Скрап", съобщават от пресцентъра на МВР. Само за една година щетите, нанесени на държавния бюджет, възлизат на около 30 000 000 лева.

Служители на ГДБОП-МВР, ДАНС и Националната агенция по приходите, под ръководството на Специализираната прокуратура, са провели полицейската операция в София, Перник, Варна, Ямбол и Пазарджик.

Акцията има за цел разкриване и документиране на организирана престъпна група, укривала данъци в особено големи размери и занимавала се с пране на пари.

Установено е, че на територията на страната членовете на групата са изградили схема от създадени юридически лица "бушони", които декларират вътреобщностни придобивания на големи количества черни и цветни метали от чуждестранни контрагенти. Целта на фиктивните фирми била да продават по документи необходимите количества скрап на реални търговци, които, чрез издадените фактури, да оправдаят закупени от физически лица количества скрап без документи. По този начин реалните търговци избягвали плащането на данък, дължим при директно изкупуване, който е 10 на сто от стойността на закупеното от физически лица количество.

Организаторът на схемата използвал чуждестранни дружества, чрез които осъществявал дейността си. Част от тях са регистрирани на територията на Великобритания или САЩ в офшорни зони.

В хода на операцията са извършени претърсвания и изземвания в 19 жилища и офиси. Конфискувани са суми в лева и валута на обща стойност над 150 000 лева, златни монети и бижута, компютърни конфигурации, оптични носители на информация, фискални устройства и голямо количество счетоводни документи.

Петима са задържани за срок от 24 часа.