Жена се оплака, че баща й е психично болен мъж, който вече повече от 10 години упражнява физически и психически тормоз над семейството й и не само - напълно непознати хора също са били нападани от него. Мъжът е бил лекуван четири пъти в лечебни заведения за своето психично заболяване, но при излизане от клиниката той отказва да пие лекарствата си и тормозът започва отново, посочва NOVA.

Историята започва още през 2006 г., когато мъжът прави опит за самоубийство. Няколко месеца по-късно той отключва своето биполярно афективно разстройство. Бил е приет в лечебно заведение за около месец, а след това отново е пуснат. Преди седмица мъжът се появява пред дома на бившата си съпруга и заплашва с физическа саморазправа съпруга на дъщеря си.

„Освен, че е упражнявал физически тормоз върху майка ми и двете ми баби, той е имал спречкване със съседите. През годините неведнъж сме подавали жалби, но резултатът е едно предупреждение и нищо по-съществено”, разказва Боряна Гоцова.

След развода мъжът заминава да живее в тутраканското село Старо село. Съседите се страхуват.

„Стрелял е по кола с детенце вътре, изплашило се е семейството, майката казала на детенцето да залегне. Представям си и то как се е изплашило. Веднъж той дойде с един пистолет по бермудки, държи пистолета и ме пита къде е майка му. И аз му казах, че е излязла”, разказва последната случка с него съседка.

Хората в селото разказват, че майката на мъжа се изнесла от къщата. Сега той живеел сам. По думите на кмета, заради серията от сигнали за агресия полицията и прокуратурата са поискали съдът да вземе решение за настаняване в психиатрична клиника.

„Получиха се вече призовките за четвъртък, връчени са, ще има дело в Районен съд - Тутракан за въвеждането му в психиатрично заведение, за да го лекуват, така че трябва всички да са спокойни, всичко ще бъде наред”, успокои Пламен Маринов.

Законът предвижда принудително лечение на психично болни максимум до 6 месеца. Това ще поиска от съда тутраканската прокуратура. Не е ясно обаче дали след изтичането на този срок той може да бъде пуснат и отново да се превърне в заплаха за околните.

"Случвало се е да ни заплаши с нож. Преди около 5 години той извади оръжието и каза, че трябва да правим, каквото той пожелае. Потърсихме ви, защото смятаме, че законите не са оптимални. Трябва да има промяна, която да може да помогне за безпрепятственото настаняване в психиатрично заведение, а не просто да се подават едни жалби", казва още дъщеря му. Според нея, той не може да прецени колко е опасен.