По време на извънредното положение се изповядват само „неотложни” имотни сделки
Онлайн услугите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър - АГКК стават все по-популярни по време на извънредното положение, съобщава NOVA. Сроковете на изпълнение остават непроменени.

Пазарът на жилища преминава в онлайн режим

По време на извънредното положение в България се изповядват само „неотложни” имотни сделки. Работата в Агенцията по геодезия и кадастър обаче продължава .

„Има намаление, около 30%, на предоставените услуги за нотариални производства, но това е добра мярка, защото редуцира струпването на много хора”, посочи изпълнителният директор на АГКК инж. Виолета Коритарова.

Наблюдава се ръст на употребата на онлайн услуги. През март са регистрирани близо 42 000 услуги, от които почти половината са заявени онлайн. „Ако трябва да правим съпоставка, през изминалата година броят на електронните услуги бяха около 30%. А сега се изравни с броя на получени услуги на гише”, допълни инж. Коритарова.

Как може да си направим преглед онлайн? (ВИДЕО)

Освен че онлайн услугите улесняват междуградските сделки, те получават и отстъпка. Размяната на физически документи може да бъде извършена чрез куриер. „Електронните документи, предоставени от Агенцията са с 30% по-евтини от тези, получени на гише.

Гражданите трябва да знаят, че няма промяна на сроковете на предоставените услуги”, обясни изпълнителният директор на АГКК. За улеснение на потребителите на сайта на Агенцията са предоставени и видео уроци.
nova.bg