АБВ ще обяви кандидат-президента си преди ГЕРБ
АБВ ще обяви кандидат-президента си преди ГЕРБ / DarikNews.bg, Андрей Деновски
Първанов за обявяването на кандидат-президента на АБВ
89440
Първанов за обявяването на кандидат-президента на АБВ
Първанов за европейската енергийна сигурност
Първанов за обявяването на кандидат-президента на АБВ
Първанов за европейската енергийна сигурност
  • Първанов за обявяването на кандидат-президента на АБВ
  • Първанов за европейската енергийна сигурност
  • Първанов за обявяването на кандидат-президента на АБВ
  • Първанов за европейската енергийна сигурност

До 10 дни АБВ ще обяви президентската си кандидатура. Това каза председателят на партията Георги Първанов по време на пресконференция. Той допълни, че формацията не се притеснява от зодии и ретроградния Меркурий.

ГЕРБ има своя кандидат за президент, ще го обяви на 2 октомври

"Ние не се притесняваме от зодии и ретроградния Меркурий и ще обявим своя кандидат преди този на ГЕРБ. Бъдете спокойни, не сме зависими нито от зодиите и от Меркурий, нито от поведението на другите политически формации", каза Първанов.

Той допълни, че до десет дни партията ще има своя политически форум, на който пред членовете на Националния съвет Първанов ще обоснове позицията си за това кой да бъде кандидатът, каква да бъде политиката и веднага медиите ще бъдат информирани за решението.

Борисов ще се кандидатира за президент, но на следващите избори

Първанов алармира още, че пред Европа може да избухне проблем, по-голям от този с бежанците, и това е енергийната сигурност. Той посочи и че ни трябва по-активна дипломация със страните източници на природен газ.

"Европейската енергийна сигурност е проблем, който ще избухне след някоя и друга година с още по-голяма сила може би дори от бежанците. И може така да се случи, дори да не го искаме, че това да стане приоритет на нашето председателство на ЕС. Нищо по-естествено от това ние да го заложим като приоритет, включително и да създадем съответните механизми за изработването на една координирана, ако не обща европейска политика", каза Първанов.

Борисов: Няма да позволим България да бъде заобикаляна от основните газови връзки

Той попита защо например страната ни да не проведе втора софийска среща не просто на работно ниво, а на политическо, най-висше равнище, на което да се изработи подобна единна стратегия.

"На нас ни трябва много по-активна енергийна дипломация по отношение на страните източници на енергоресурси, в случая природен газ - Русия, Азербайджан, ако щете дори, и Казахстан", категоричен е Първанов.