Борисов: Няма да позволим България да бъде заобикаляна от основните газови връзки
Борисов: Няма да позволим България да бъде заобикаляна от основните газови връзки / БГНЕС

Българското правителство няма да позволи страната ни да бъде заобикаляна от основните газови връзки, които ще бъдат реализирани в Югоизточна Европа. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на кръгла маса край Варна за бъдещето на газов хаб "Балкан", на която присъстваха потенциални инвеститори. Министър-председателят бе категоричен, че газоразпределителният център трябва да бъде изграден и подчерта нуждата от подкрепа от страна на Европейската комисия.

„Сега не ни е нужно само да ни окуражите, ние по природа сме оптимисти. Сега е моментът практически и незабавно да седнем заедно в тристранна среща, на която да присъства предтавител на Европейската комисия. Сложили сме на масата всички наши цели и  амбиции, които са справедливи и отговарят на всички пасиви, които сме понесли. Убеден съм, че с подмяната на компресори и тръбопроводи сме много по-изгоден партньор и заедно с политическата стабилност можем да гарантираме дългосрочност на проекта”, обясни Борисов.

Той увери, че е получил подкрепа от Жан-Клод Юнкер за реализацията на газовия хъб „Балкан” и добави, че няма лидер в Европа, който да не е запознат с идеята.

„България опита няколко пъти – включително е с "Южен поток", но фактът е такъв, че Европа заради куп грешки ни наложи процедура с претекст проведени конкурси. Но истинската причина е политическа – нарастването на напрежението между Европа и Русия. Тогава България запази лоялност като член на ЕС и изпълни всички директиви. Тръгнахме по правилния път. Като част от Европа предлагаме план, който да е работещ, да не е срещу никоя страна и ясно да каже, че Европа няма да позволи България да бъде изключена от газопреносната мрежа. Имаме огромни инвестиции в компресорни системи”, добави премиерът. 

По негови думи, ако газовият хъб не бъде реализиран, има вероятност не след дълго да бъдем поставени отново в зависимост. Именно заради това България е направила това, което е поискала Европейската комисия – диверсификация. Страната ни има стратегическо положение и може да транспортира газ във всички посоки, заяви Борисов. Той поиска да бъде организирана тристранна среща с Русия, ЕК и България, на която да се дискутира общият интерес, след което да се преговаря с инвеститори.

Газовият хъб „Балкан” ще гарантира сигурност на доставките и конкурентноспособност, посочи изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Георги Гегов. Целта е там да постъпва максимално количество газ, до което да имат достъп държавите от региона. България е идеалното място за изграждане на газоразпределителния център заради стратегическото си положение, обясни той.

„В момента в Европа има 17 точки за търговия с природен газ, а Балканският полуостров няма свой регионален хъб, макар че се очаква търсенето да нарастне с над 12 процента. Газовият хъб е съвместим с всички проекти, а българската газопреносна мрежа се счита за благоприятна предпоставка за газовия хъб”, каза още Гегов.

За изграждане на новата инфраструктура ще се разчита на инвеститори. Ще бъде създадено акционерно дружество „Газов хъб Балкан”, до 50 процента от акциите на което ще бъдат предложени на инвеститори.

В общ план държавите в региона ще получат 1,2 трилиона евро общ БВП и над 70 милиарда куб. метра газ обща консумация, заяви зам. министър - председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.
„Балкан” е проектиран като обединяващ център на всички настоящи и бъдещи проекти в газовия сектор. Природният газ е най-екологичен и три пъти по-евтин от електроенергията, добави той.

Европейската комисия подкрепя реализирането на газовия хъб и смята, че концепцията за него е правилна, обяви д-р Клаус-Дитер Борхард от Генерална дирекция „Енергетика” към ЕК.

„Не е приемливо всички ползи и икономически облаги да отиват само в Северното полукълбо. Югоизтокът има право да бъде снабдяван с газ, да привлича инвестиции  и да създава работни места. Ако разработим Югоизтока и той има сигурно подаване на газ за целия регион, това са нови възможности за развитие на бизенс. Идеята на хъба е не само да се докара газ в региона, а той да се развие икономически”, посочи той.

Концепцията за хъба вече е готова. Трябва да се проведе търг за избор на външни експерти, които да разгледат икономическата ефективност и бизнес плана, добави Борхард.