АБВ предлага създаване на съвет по съдебна реформа към парламента
АБВ предлага създаване на съвет по съдебна реформа към парламента / снимка: БГНЕС, архив

АБВ смята, че сега приетите промени в Конституцията са първа стъпка в съдебната реформа, и подновява предложението си за създаване на съвет по съдебна реформа към Народното събрание. Това заяви председателят на ПГ на АБВ Борислав Борисов, след като измененията в Конституцията, свързани със съдебната реформа, бяха приети на трето четене.

АБВ категорично заявява „Не“ на реполитизацията в съдебната система, посочи той. От партията се надяват, че новият министър на правосъдието ще смени подхода към съдебната система, тъй като досега той бил обърнат и погрешен. Вместо да се върви от анализ към план за действие, се тръгва от изменения в Конституция, които не се знае дали утре няма да бъдат оценени като недостатъчни, неработещи и погрешни, заяви Борисов.

АБВ смята, че сега приетите промени в Конституцията са първа стъпка в съдебната реформа, но изразява известно съмнение, че те ще доведат до съществено подобряване на работата и функционирането на съдебната власт и до по-бърз, справедлив и ефективен съдебен процес, посочи той.

Според партията на Георги Първанов от дебата по реформата не могат да се изключат и тези, които ще трябва да я осъществят, и следва да се използва целият капацитет на професионалната и научната област в това направление.

Затова отново подновяваме предложението към всички парламентарно представени политически сили, към изпълнителната и съдебната власт за създаване на съвет по съдебна реформа към Народното събрание, каза председателят на ПГ на АБВ.

Той разясни, че идеята е този консултативен орган да се превърне във форум за анализ на сегашното състояние и обсъждане и приемане на конкретен план за действие с необходимите законови промени, съответните отговорни институции, срокове и финансиране за истинска и дълбока съдебна реформа.