АБВ поиска оставката на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов
АБВ поиска оставката на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Поради пълната неадекватност по основен въпрос за националната ни сигурност партия АБВ поиска оставката на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов. Това посочват от партията в съобщение до медиите.

Партия „Алтернатива за Българско възраждане” остро протестира срещу работата на Министерство на отбраната по документа „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана”. В първоначалния вариант на този документ се обявяваше, че страната ни е в информационна война с Русия с думите: „Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля”. Подобно заявление е напълно неприемливо, невярно и опасно за националната ни сигурност, изтъкват от АБВ.

След острата медийна реакция документът беше редактиран и въпросните думи отпаднаха, но се запазиха текстовете, че „Новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибер и информационна война, както и с действия противоречащи на международното право, поставя огромно политическо, военно и икономическо предизвикателство пред региона и България. Този тип война мобилизира вътрешни политически, икономически субекти и медии с цел да подкопае интегритета на институции, ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля”, аргументират се още от партията.

„Ние не споделяме, че конфликтът в Украйна създава каквато и да било военна или политическа заплаха за България. Не става ясно в коя точно държава са подкопани ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля.

Стратегическият документ на МО е небалансиран, войнолюбив и сам по себе си създава опасност за националната сигурност на България, доколкото пренася външен конфликт, в проблем и заплаха за националната ни политика. България не печели от крайни позиции по украинския конфликт. Националният интерес предполага да заемем балансирана позиция, която да търси трайно и мирно решаване на конфликта при ангажиране на властите в Украйна и Русия.

Настояваме президентът Плевнелиев да изрази своята оценка по този документ, изготвен от назначения от него служебен министър. Недопустимо е той да участва в срещата на върха на НАТО през следващата седмица с мандат като този, подготвен от министър Шаламанов”, изтъкват още от партията на Георги Първанов.