Семейство от Варна получи предупреждение, че ще остане без ток заради неплатени сметки... на чужд апартамент. Имотът e продаден преди почти 20 години, но енергодружеството търси от стария собственик над 800 лева за кражби на електричество, посочва NOVA.
 
През октомври миналата година Панайотка Железова разбира, че дължи 813 лева за ток на апартамент, който продала още през 2000 година. Веднага написала жалба, представила и нотариален акт, доказващ, че отдавна не е собственик на имота. Заплашителните писма обаче не спрели.
 
Аз съм в един абсурд! Какво повече трябва да докажа, един нотариален акт е най-висшата форма да докажеш собствеността си и оттам нататък и боговете мълчат, но при тях явно не е така”, коментира Железова.

Крадец на ток отива на съд
 
Партидата на продадения имот близо 20 години останала на името на Панайотка, без тя да знае, защото новият собственик не я прехвърлил на свое име, както е по закон. През март миналата година била начислена голямата сметка.
 
„Веднага след това той си сменя партидата, без да си прехвърли задължението. Това не може да стане по принцип по нормален ред - трябва да се прехвърли, ако смениш партидата, и задължението. Той реално ползва неправомерно чужда партида, това е като да ползваш чужда лична карта”, обясни дъщерята Силвия Железова.
 
От енергодружеството предупредили, че след 15 февруари спират тока на настоящия имот на семейството, за който сметките се плащат редовно.

Токът за битови потребители няма да поскъпва, засега
 
Аз съм диабетичка и всяко едно писмо аз го изживявам и тука цялото ми семейство е травмирано, мислим разни комбинации къде трябва да отведем бебето, както и днес се случи, защото сме в зимен период и възможно ли е без ел. захранване да стоим и да чакаме?!”, пита Железова.
 
Обяснението на Енерго Про след намесата - станала е техническа грешка. Няма да спират тока на хората. Признават, че знаят за продажбата на имота и проверяват как собствеността на партидата е била сменена едва след начисляването на голямата сметка.
nova.bg