/ DarikNews.bg, архив

Окръжната прокуратура в Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Н. Ванков за извършено от него престъпление.  Обвиняемият Ванков е собственик на къща на ул. „Камчия“ в гр. Монтана и е потребител на електроенергия, подавана по законен ред.

Помолен от Й. Тодоров, живеещ с дъщеря му, той дал съгласието си за ползване от захранването на неговия имот и прокарване на коаксиален кабел до дома на Тодоров. Въпросната къща се намира зад водоема и стадиона, в района на кв. „Кошарник“ в града, като няма електрически стълбове, а са направени дървени такива.

Фактическата дейност по незаконното подаване на електроенергия, без знанието и съгласието на електроразпределителното дружество, била осъществена от Д. Илиев и Й. Тодоров, а обвиняемият Ванков им помагал. Те опънали дълъг коаксиален кабел на разстояние 1-2 километра между двете къщи, като слагали маркуч за изолация.

Затвор за закана с убийство в с. Галиче

На 03 септември 2016 г. в дома на Тодоров нямало ток, като той установил, че кабелът, който излизал от къщата на Ванков и захранвал и неговата къща, бил скъсан на един от стълбовете. Заедно с негов познат той се качил по стълба и привързал кабела. Оказало се, че панцера, за който той бил прикачен, започнал да се топи, поради което те го сменили, но той отново се стопил. Поради тази причина те го изолирали и свързали директно.

На същия ден, след подаден сигнал от клиент на фирма „Н.-С.“ ООД за липса на услуга – интернет и телевизия, било установено, че цялото трасе не работи. Дежурният екип от техници отишъл на място за отстраняване на аварията.        

На П. Цветанов (на 26 години), монтьор електронно-телекомуникационно оборудване във фирмата доставчик, няколко пъти се налагало да се качва на електрическия стълб на височина от около пет метра. В един момент, по време на извършване на ремонта на телекомуникационно трасе в кв. „Кошарник“, той се подпрял до неправомерно монтиран коаксиален кабел с нарушена изолация, който бил под напрежение. В резултат на това Цветанов попаднал под удар на електрически ток, получил обгаряния по тялото и паднал от стълбата.

 Пострадалият бил транспортиран от присъствалите на място свидетели до ЦСМП при МБАЛ в гр. Монтана, където била констатирана смъртта му.

Условна присъда за шофьор, причинил тежки травми на друг мъж

Пристигналите на мястото на трагичния инцидент представители на електроразпределителното дружество са извършили замервания, като е било установено, че въпросният кабел е под напрежение 237 V. С него била незаконно пренасяна електрическа енергия между къща на ул. „Камчия“ и друга, намираща се извън регулацията, между няколко електрически стълба.

От становището на съдебно-медицинската експертиза е видно, че непосредствената причина за смъртта на пострадалия Цветанов е остра сърдечна недостатъчност, развила се на базата на електротравма.

Двама отиват на съд за жестоко убийство на мъж във Враца

С действията си обвиняемият Ванков е допуснал, без съгласието на електроразпределителното дружество, незаконното присъединяване и снабдяване с електрическа енергия от друго лице. Той нямал право да упражнява дейност или занятие, които представляват източник на повишена опасност, което в резултат довело до смъртта на младия мъж.