министърът на икономиката Емил Караниколов
министърът на икономиката Емил Караниколов / БГНЕС
Токът за битови потребители няма да поскъпва, засега
95943
Токът за битови потребители няма да поскъпва, засега
  • Токът за битови потребители няма да поскъпва, засега
При скок на цената на тока на свободния пазар от 20% токът за битовите потребители ще поскъпне с 1-2% най-рано през юли. Това заяви за Дарик Петър Младеновски, директор на дирекция "Електроенергетика" към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).
 
За момента токът за битови потребители няма да поскъпва, каза още той. "Един скок от 20% там се отразява много малко и съответно спадовете също, т.е. постига се чрез регулираната цена на стабилност в по-краткосрочен и средносрочен план", коментира Младеновски.
 
В същото време бизнесът готви протести срещу очакваното драстично поскъпване на тока на свободния пазар. Компаниите не се отказват въпреки обещанията на управляващите, че ще бъдат взети мерки за ограничаване на негативната тенденция. Подготвят се и законодателни предложения, които ще увеличат правомощията на енергийния регулатор за наблюдение на цените на електроенергията на свободния пазар.
 
Министерство на икономиката също е излязло с идеи как да се ограничи ръста на цената на тока на пазарни цени, каза ресорният министър Емил Караниколов. "Основното беше всичко да бъде на енергийната борса, като търговия и процедури за продажба на ток", заяви той.
 
На 31 януари синдикати и работодатели готвят протести срещу очакваното шоково поскъпване на тока за бизнеса. Работодателски организации възнамеряват да сезират Комисията за защита на конкуренцията за тенденциите на свободния пазар.