/ БГНЕС, архив
4 гласа спасиха поста на Димитър Главчев
93750
4 гласа спасиха поста на Димитър Главчев
  • 4 гласа спасиха поста на Димитър Главчев
Димитър Главчев остава председател на Народното събрание. Едва 4 гласа повече в ползва на Главчев го спасиха от поисканата му вчера оставка от социалистите.

Депутатите бяха почти по равно разделени - със 114 срещу 118 глава разлика и без въздържали се, Главчев остана на поста.
 
Дебатът за оставката на Главчев се превърна в спор за комунистическото минало

Уважавам еднакво всички български избиратели, такова е разбирането в конституцията. Така започна изказването си от парламентарната трибуна Димитър Главчев в края на дебатите за неговата оставка като председател на НС, поискана от БСП.
 
Вчера той заяви в кулоарите на парламента, че е готов да се откаже от поста, ако така институцията ще работи по-спокойно и ефективно. Днес, след гласуването в пленарната зала, остана начело на НС.
 
Всички заедно трябва да работим за председателството на Съвета на Европейския съюз, то е рядък шанс българският парламент да задава европейските теми в региона, на Западните Балкани да се прокарват европейските конкретики, каза от трибуната Главчев. Ако вие имате искрено желание, би трябвало да подкрепите който и да е председател на НС, обърна се към депутатите от различни групи той.

Голямата изненада в гласуването дойде от депутатите на Веселин Марешки, които подкрепиха БСП и гласуваха със социалистите и ДПС за оставката на Главчев.

Междувременно зам.-председателят на Народното събрание Веселин Марешки внесе повече яснота около искането депутатите да подписват декларации за хомосексуална и педофилска зависимост.