350 млн. лева е дефицитът в здравеопазването
350 млн. лева е дефицитът в здравеопазването / снимкa: Sofia Photo Agency

Бюджетният дефицит в здравеопазването е около 350 милиона лева, съобщи здравният министър д-р Божидар Нанев след среща с премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков. За плащане на медицински услуги и лекарства от НЗОК не стигат 200 милиона лева.

Засега министър Нанев не смята да намали броя на лекарствата, които се поемат от Здравната каса, но все още не е ясно откъде ще се намерят пари, за да не случи това. Според него разширяването на лекарствения списък от предишното управление е станало без да има яснота откъде ще дойдат парите, които да покрият допълнителните медикаменти, включени в списъка: „Тоест, направен е отново един популистки акт - без да има пари, се залага разход за лекарства, от които хората по принцип имат нужда".

Според министър Нанев доброволното здравно осигуряване трябва да стане над 8-процентната здравно-осигурителна вноска. В анализа, който е бил представен пред премиера, е подчертано, че има изключително много нерегламентирани доплащания в болничните заведения: „Тук като потвърждение са и данните на Евростат, където над 7 процента от разходите на домакинствата отиват за здравеопазване, от които само 4,17 процента за тази година са от публични средства".

Предвижда се със закон да се промени структурата на Националната здравно-осигурителна каса. По думите му в Управителния съвет на институцията има много хора, който реално не носят персонална отговорност.

Стана ясно още, че по официални данни броят на здравно неосигурените граждани в България е 1 200 000.