протести София
протести София / БГНЕС
Три основни кръстовища в София остават под блокада
35-ти ден на антиправителствените протести в страната. В София обстановката на трите блокирани кръстовища – пред Ректората на Софийския университет, на Орлов мост и в "Триъгълника на властта" е спокойна. Гражданите по традиция се събират до фонтана пред президентството.

Блокадата на Софийския университет бе възстановена вчера вечерта, след призив от страна на организаторите на протеста.

Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на кабинета „Борисов” 3 и на главния прокурор Иван Гешев.

По-рано се проведе и протест пред германското посолство. Демонстранти стояха една минута мълчаливо с вързани очи.

Демонстрацията пред германското посолство у нас
БГНЕС


От трибуната Николай Хаджигенов, един от организаторите на протеста, прикани хората да бъдат утре в 9.00 ч. пред сградата на Народното събрание, където депутатите ще заседават извънредно. Той ги призова утре да носят домати и яйца пред парламента.

Студентка, която учи във Франция, организатор на протестите там каза, че българите в чужбина са с протеста от самото начало. Тя припомни, че преди две седмици 24 града по света са протестирали против властта в София. Тя каза, че българите в чужбина протестират, защото за тях България винаги ще бъде тяхната държава.

На площада се чуват скандирания "оставка" и Мутри вън".
 

протести София
БГНЕС



Движението при т.нар. Триъгълник на властта е спряно, продължава да има няколко палатки на протестиращи. В района има слабо полицейско присъствие. Затворено е движението и на кръстовището при Ректората, както и на Орлов мост.