250 млн. лева са събрали частните съдебни изпълнители в България през 2007 г.
250 млн. лева са събрали частните съдебни изпълнители в България през 2007 г. / netinfo

Частните съдебни изпълнители ще събират задължения на граждани и фирми и други парични вземания на Столична община, община Русе и още няколко по-малки общини в страната. Това съобщи председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев в Охрид на международна среща в Македонската камара на съдебните изпълнители.

Проблем със събирането на общински вземания има в цялата страна и Камарата на българските частни съдебни изпълнители е постигнала съгласие със Столична община да събира задълженията на фирми и граждани и други вземания на общината. Предстои техническо уточнение как ще става това, тъй като в София работят 39 частни съдебни изпълнители.

От една година в Русе и в още няколко по-малки общини в страната вече събират вземания на общините.

250 милиона лева парични вземания са събрали българските частни съдебни изпълнители за миналата година. В канторите им са образувани 64000 дела, а са приключени 17000. Георги Дичев съобщи, че вече има разкрито нападение над частен съдебен изпълнител.

В Добрич са разкрити подпалвачите на кола на техен колега и за по-малко от година те вече са осъдени и са в затвора.

В Македония от две години насам съдебните изпълнители са само частни. Сега работят 55 души, а по закон трябва да се 132.

До 31 декември тази година те трябва да поемат и незавършените дела от съдилищата, а това са между 600 и 700 хиляди за цяла Македония, които ще се разделят между 55 кантори. Повечето от тях са несъбираеми, коментира председателят на Македонската камара. За разлика от българските те имат правото да връчват и съдебни призовки и документи. Банките им съобщават за наличието на сметки на длъжниците и извършват обиски.

200 хиляди дела има образувани само в столицата Скопие за събиране на държавни вземания.