24 сигнала са получени по празниците на спешния телефон към социалните служби
24 сигнала са получени по празниците на спешния телефон към социалните служби / Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова
24 сигнала са получени по празниците на спешния телефон към социалните служби
63786
24 сигнала са получени по празниците на спешния телефон към социалните служби
  • 24 сигнала са получени по празниците на спешния телефон към социалните служби

По време на дългата празнична почивка социални работници от различни части на страната са спасили живота на възрастна жена, помогнали са за намирането на избягало дете в Търговище и са съдействали за настаняването на двегодишното момченце от Козлодуй в Пирогов, което е в тежко състояние и със съмнение за домашно насилие.

Подкрепата е оказана благодарение на спешния телефон към социалните служби, който е приемал сигнали за подобни случаи по време на празниците, съобщи вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова. Приети са общо 24 сигнала, подадени от близки или съседи на хората в нужда. През шестте почивни дни над 1300 социални слаби хора са получавали топла храна в 16 от социалните трапезарии, а останалите трапезарии са осигурили пакети с храна за още над 9000 души, отчетоха от социалното министерство.

Спешният телефон на социалното министерство е разкрит още на 30-ти април, с цел оказване на подкрепа на деца и възрастни по време на дългата почивка, обясни министър Костадинова: „Основно исканията на обаждащите се са били свързани с финансова подкрепа, като включително в някои от случаите социалните работници с лични средства са оказвали тази подкрепа".

От днес до 18-и май ще се приемат заявки за разкриване на нови трапезарии, като средствата за тяхното функциониране са пренасочени от ресурса за енергийните добавки в рамките на спешния пакет от мерки. С предимство ще бъдат общините, в които няма социална трапезария, а в столицата ще бъдат разкрити още пет. Социалните служби вече са изплатили енергийните добавки на около 8000 души, получили отказ през миналия сезон, а други 10 хиляди лица, които отговарят на подоходния критерий, са подали молби за тази добавка.