24 лева на година ще струва домашният любимец в София
24 лева на година ще струва домашният любимец в София / netinfo

24 лева годишно ще плащат собствениците на куче в столицата от догодина. Това решиха общинските съветници от бюджетната комисия, които гласуваха промени в наредбата за местните такси и услуги. Общинарите предлагат кметът Бойко Борисов да провери законно ли е услуги да се ползват само срещу платени данъци и такси.

След януари 2007 г. всички притежатели на кучета трябва да регистрират своите любимци и да плащат общинска такса. В първоначалния вариант на наредбата, която се гласува от комисиите в местния парламент, столичният кмет Бойко Борисов предложи годишната такса да е 12 лева. Това обаче се стори твърде малко на общинските съветници от бюджетната комисия и те увеличиха налога двойно.

Също двойно, но в посока намаление ще са таксите за издаване на скица и презаверка. Първоначалният размер бе 100 лева за издаване на документа и по 50 лева за всяко следващо копие. По 1 лев на ден ще остане туристическата такса в София. Представители на бизнеса предлагаха за част от хотелите туристите да плащат само 50 стотинки дневно, но предложението се оказа неприемливо.

Наредбата с новите цени предстои да се обсъжда и в другите комисии на общинския съвет, като засега има предложение размерът на налозите да зависи и от зоните.

<!--Sm-->

По-рано днес пред членове на Българския форум на бизнес лидерите кметът Бойко Борисов защити идеята си за повишаване цените на този вид услуги.

От 80 стотинки на 15 лева на квадратен метър ще се увеличи таксата за строително разрешително в столицата. Сегашните цени не са променяни от години и не отговарят на реалностите на пазара на имоти, съгласиха се и повечето общинари.