15% ръст на нещастните случаи в планините
15% ръст на нещастните случаи в планините / БГНЕС
15% ръст на нещастните случаи в планините
36175
15% ръст на нещастните случаи в планините
  • 15% ръст на нещастните случаи в планините

С 15% са се увеличили нещастните случаи в планините през последната година, обявиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Около 70 акции са направени само извън ски пистите, а три са тези, извършени с хеликоптер.

Нарастващият брой на каращите ски в планината е една от предпоставките за увеличаване работата на планинската спасителна служба. Най-много инциденти през изминалата зима са регистрирани в курорта Банско, като 17 са акциите, направени извън пистите.

Председателят на ПСС Олег Чолаков коментира: „Планинската спасителна служба е оказала помощ на 1350 души в планините. Може да се каже, че това са 1350 спасени човешки живота. Имаме девет смъртни случаи, като седем от тях са намерени мъртви на мястото на нещастието, двама са транспортирани живи, а по-късно са починали в болницата. Беше оказана помощ и бяха спасени четирима души, затрупани от лавина".

От ПСС заявиха, че са сключили договори с всички големи планински курорти, както и договор с „Авио еър" за оказване на помощ от въздуха. От службата казаха още, че са подготвени за настоящата зима.